Русија ће тражити дипломатско рјешење

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић оцијенио је да ће Русија урадити све да се дипломатским путем дође до усаглашеног текста резолуције о Сребреници у Савјету безбједности УН, ако је то могуће.

Босна и Херцеговина 19.06.2015 | 09:57
Русија ће тражити дипломатско рјешење

"А да ли ће ићи на вето или не, то заиста не знам. Сматрам да би и друге земље чланице Савјета безбједности требало да имају разуман став и да покушају доћи до текста који ће бити општеприхватљив", рекао је Иванић.

Он је нагласио да је нереална прича да се Сребреница издвоји из Републике Српске, јер би то значило распакивање Дејтонског споразума, што би био потпуни хаос, и оцијенио да је "поплава" резолуција о Сребреници резултат амбиције њихових аутора да се медијски промовишу, а не бриге о Сребреници и жртвама.

Иванић је за београдску "Политику" навео да је британска резолуција "битка неких других" у Савјету безбједности и додао да се БиХ неће о њој изјашњавати.

Он је рекао да не очекује да ће након отказивања посјете предсједнику Србије Томиславу Николићу Сарајеву, због хапшења /ратног команданта муслиманских снага у Сребреници/ Насера Орића у Швајцарској, тако брзо доћи до отопљавања односа између БиХ и Србије.

"Мислим да се брзо послије овога неће ништа десити, поготово ако Сарајево, и то доминантно бошњачки дио Сарајева, не промијени генерални приступ односима са Србијом", нагласио је Иванић.

Он је додао да је актуелна власт у Србији, као и све претходне, показала доста ширине, али да се, очито, у бошњачком дијелу Сарајева томе није истински вјеровало.

"Док год тај дио политичког амбијента у БиХ не схвати да је рат прошао и да је дошло вријеме сарадње, ти односи неће бити добри, а већу штету од тога имаће БиХ", навео је Иванић.

Он је рекао да је предсједник Србије Томислав Николић, реагујући на потпуно беспотребно отказивање посјете Сарајеву, показао не само сву ширину и озбиљност међународне политике, коју званични Београд води, него је оставио и отворен простор у неком будућем времену за побољшање прилика.

Коментаришући спекулације да је посјета Николића Сарајеву одгођена због одређених "сигнала" из обавјештајних кругова, Иванић је рекао да није било никаквих сигнала, али да не искључује могућност да је можда могло бити и инцидената.

Он је рекао да одгађање посјете Николића није посљедица личне одлуке бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића, који је истински желио да до ње дође, али да је био изложен огромном притиску једног неформалног дијела структура, односно Удружења "Мајке Сребренице".

Иванић је рекао да ниједан човјек, поготово не Насер Орић, није вриједан да се због њега односи двије земље уведу у кризу.

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

707

19.06.2015 08:08

Младене,блокирати све званичне пријеме у Сарајево док не дође Предсједник Николић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пдп

19.06.2015 08:15

Па иваницу,ти и тај твој министар иностраних послова це те бити одговорни ако та резолуција продје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.пдп

19.06.2015 09:51

Да ли ти мислис да се они ту грама питају. Знас и сам да насе политицаре не сљиви ни заста.

Name

СТР ПОВ

19.06.2015 08:21

ТУЗИЛАСТВО БИХ ПРИПРЕМИЛО ОПТУЗНИЦУ ПРОТИВ ПРЕДСЈЕДНИКА СПС-а ПЕТРА ДЈОКИЦА У ВЕЗИ ДОГАДЈАЈА У БРЦКОМ 1992г КАДА ЈЕ БИО КОМАНДИР ПОЛИЦИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

19.06.2015 08:28

Поштовани чланови Предсједништва БиХ, поштовани Иванићу, Изетбеговићу, Човићу, да ли је могуће да се вас тројица (а то важи и за оне прије вас) затворите у једну собу и из ње не изађете док се не до говорите око неких кључних питања за ову напаћену земљу, међу којима је СВАКАКО и питање СребреницЕ. Али и осталих злочина који су се у БиХ десили коком претходног рата. Као да "јашете" на истој национално-вјерској матрици политичких вођа који су директно криви (изазвали) за рат у БиХ (Милошевић, Туђман, Изетбеговић). Да ли сте ви уопште свјесни колику штету тиме наносите прије свега припадницима свог народу. Знате ли ви уопште, и јесте ли нешто научили из не тако давне историје, да је управо неспособност договарања НАЦИОНАЛ политичких вођа које сам набројао, све народе у БиХ одвело директно у рат и крвопролиће, и да то може и сада да се деси. Народ је наиван и непросвећен (у вечини) и насједа на ваше националистичке подвале. Када бисте се ви договорили, не би нам требали никакви ни Руси, ни Енглези, ни Турци, ни Нијемци, ни Американци. Својом неспособношћу договарања остављате неограничен простор бјелосвјетским мешетатима да кроје нашу судбину, али не у нашем интересу, него њиховим империјалистичкима. Боли њих брига за нас и наше националне интересе, и због тога нас сматрају и третирају као средњевијековне робове. Узеше нам и природна богатства и душу, и све то највише због тога што сами нисмо способни да сједнемо и договоримо се. Уствари, ја мислим да сте ви способни да се договорите, али нећет, јер и сами радите и под директним сте утицајем тих наших бјелосвјетских "пријатеља". Дај сједните и договорите се да вас народ (СНАГА НАРОДА) за увијек не отјера у политичку и сваку другу прошлост. Политика у БиХ је тренутно на нивоу оне непосредно предратне. НА ЖАЛОСТ СВИХ НАС ВИ ТОГА ОЧИГЛЕДНО НИСТЕ СВЈЕСНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политицар

19.06.2015 10:06

Јесмо, свјесни смо, али боли нас ку...! Управо нас ви бирате! Хехехехехе! Јер немате изабрати постеније и паметније! Хехехехехе!

Name

херцеговина

19.06.2015 08:33

Бјезеци од својих пословодја због енормне крадје Додик и његова мафија је побјегла са парама у Русију.....Руси их цак ни са парама нису хтјели у поцетку али посто је Додик сад дао СВЕ насе паре руским мафијасима они це да као поразговарају са Западом али знајте ниста Руси неце да уради у насу корист него само оно сто њима буде одговарало. Некада смо преговарали само са Западом а сада цемо и са Западом и са Русима и са Турцима. Бице нам горе нег србијанцима. Кад ти своју судбину препустис странцу ти си пропао.....знај да тудја рука свраб не цесе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

19.06.2015 08:39

Е мој Иванићу. Русија ће гласати за резолуцију или у најбољем случају остати уздржана. У прилог томе иде изјава руског амбасадора у БиХ. Разлога зашто Руси неће ставити вето на резолуцију је много. Ево ти неколико. 1. Руси се неће замјерити са Турском због тзв. Турског тока. После пропасти пројекта Јужни ток, нешто слично у овој ситуацији им није потребно. 2. Све отворенија анти руска политика Србије и њено све веће приклањање Западу. 3. Криминална и корумирана власт у Републици Српској. Било какве руска активност и помоћ Српској, директно би значила као подршка режиму Милорада Додика. А Руси су га већ отписали. Према томе не гаји лажну наду и не шири лажни оптимизам међу народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

млади

19.06.2015 08:44

Господине пдп,како си се потписао, срам те било како само никад да признате да је господин Иванић истински дослиједан српски политичар.Цијели свијет не може утицати на одлуке Савјета безбиједности али важно је да ти имаш своје мишљење. Ј**о те Милорад Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гамби

19.06.2015 08:50

Руси и да блокирају Турци це тај гасовод блокират...Свабе и Енглези блокират паре од ММФ...ово изгледа сви се играју преко насих ледја..а ми се као неста питамо....а комплетан Балкан сака јада да не дају те кредите..пале би све ове колоние за 5 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Члан

19.06.2015 08:51

Знањем,искуством,мудрошћу и угледом у свијету Иванић ће се изборити да резолуција буде усвојена и неусвојена . И вук сит и овце на броју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кривац

19.06.2015 09:03

Кривцу су Додик и Биљана Плавсиц, највеци издајници, поздрав за Иваница(ПДП) и СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.с.

19.06.2015 10:31

Ма требао си отићи..мало погледати по оним плочама да нема и твог имена горе..или неког од наших имена јер су они горе покопали све што су по територији бивше БиХ ископали

Name

марко самардзиц

19.06.2015 09:04

Политицари једва доцекали па оплели за некакве резолуције,а економски геноциде нико не спомиње!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

19.06.2015 09:20

Опет онај из првог реда мора поправљати нетактицности оног из трецег реда са параде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аутопилот

19.06.2015 11:08

Природни господин,најобразованији и најспособнији политицар у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

19.06.2015 20:22

Ма нема прице,оно сто одлуци Америка и Енглеска, то се усваја, било то лосе или добро, Русија не зна ста це сама са собом..заиста сада видим да енглези и амери раде ста зеле и како хоце а у томе их подрзава сав развијени свијет(ЕУ и Аустралија)

ОДГОВОРИТЕ