Rusija će tražiti diplomatsko rješenje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je da će Rusija uraditi sve da se diplomatskim putem dođe do usaglašenog teksta rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN, ako je to moguće.

Bosna i Hercegovina 19.06.2015 | 09:57
Rusija će tražiti diplomatsko rješenje

"A da li će ići na veto ili ne, to zaista ne znam. Smatram da bi i druge zemlje članice Savjeta bezbjednosti trebalo da imaju razuman stav i da pokušaju doći do teksta koji će biti opšteprihvatljiv", rekao je Ivanić.

On je naglasio da je nerealna priča da se Srebrenica izdvoji iz Republike Srpske, jer bi to značilo raspakivanje Dejtonskog sporazuma, što bi bio potpuni haos, i ocijenio da je "poplava" rezolucija o Srebrenici rezultat ambicije njihovih autora da se medijski promovišu, a ne brige o Srebrenici i žrtvama.

Ivanić je za beogradsku "Politiku" naveo da je britanska rezolucija "bitka nekih drugih" u Savjetu bezbjednosti i dodao da se BiH neće o njoj izjašnjavati.

On je rekao da ne očekuje da će nakon otkazivanja posjete predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću Sarajevu, zbog hapšenja /ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici/ Nasera Orića u Švajcarskoj, tako brzo doći do otopljavanja odnosa između BiH i Srbije.

"Mislim da se brzo poslije ovoga neće ništa desiti, pogotovo ako Sarajevo, i to dominantno bošnjački dio Sarajeva, ne promijeni generalni pristup odnosima sa Srbijom", naglasio je Ivanić.

On je dodao da je aktuelna vlast u Srbiji, kao i sve prethodne, pokazala dosta širine, ali da se, očito, u bošnjačkom dijelu Sarajeva tome nije istinski vjerovalo.

"Dok god taj dio političkog ambijenta u BiH ne shvati da je rat prošao i da je došlo vrijeme saradnje, ti odnosi neće biti dobri, a veću štetu od toga imaće BiH", naveo je Ivanić.

On je rekao da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, reagujući na potpuno bespotrebno otkazivanje posjete Sarajevu, pokazao ne samo svu širinu i ozbiljnost međunarodne politike, koju zvanični Beograd vodi, nego je ostavio i otvoren prostor u nekom budućem vremenu za poboljšanje prilika.

Komentarišući spekulacije da je posjeta Nikolića Sarajevu odgođena zbog određenih "signala" iz obavještajnih krugova, Ivanić je rekao da nije bilo nikakvih signala, ali da ne isključuje mogućnost da je možda moglo biti i incidenata.

On je rekao da odgađanje posjete Nikolića nije posljedica lične odluke bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, koji je istinski želio da do nje dođe, ali da je bio izložen ogromnom pritisku jednog neformalnog dijela struktura, odnosno Udruženja "Majke Srebrenice".

Ivanić je rekao da nijedan čovjek, pogotovo ne Naser Orić, nije vrijedan da se zbog njega odnosi dvije zemlje uvedu u krizu.

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

707

19.06.2015 08:08

Mladene,blokirati sve zvanične prijeme u Sarajevo dok ne dođe Predsjednik Nikolić.

ODGOVORITE
Name

pdp

19.06.2015 08:15

Pa ivanicu,ti i taj tvoj ministar inostranih poslova ce te biti odgovorni ako ta rezolucija prodje.

ODGOVORITE
Name

Re.pdp

19.06.2015 09:51

Da li ti mislis da se oni tu grama pitaju. Znas i sam da nase politicare ne sljivi ni zasta.

Name

STR POV

19.06.2015 08:21

TUZILASTVO BIH PRIPREMILO OPTUZNICU PROTIV PREDSJEDNIKA SPS-a PETRA DJOKICA U VEZI DOGADJAJA U BRCKOM 1992g KADA JE BIO KOMANDIR POLICIJE.

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

19.06.2015 08:28

Poštovani članovi Predsjedništva BiH, poštovani Ivaniću, Izetbegoviću, Čoviću, da li je moguće da se vas trojica (a to važi i za one prije vas) zatvorite u jednu sobu i iz nje ne izađete dok se ne do govorite oko nekih ključnih pitanja za ovu napaćenu zemlju, među kojima je SVAKAKO i pitanje SrebrenicE. Ali i ostalih zločina koji su se u BiH desili kokom prethodnog rata. Kao da "jašete" na istoj nacionalno-vjerskoj matrici političkih vođa koji su direktno krivi (izazvali) za rat u BiH (Milošević, Tuđman, Izetbegović). Da li ste vi uopšte svjesni koliku štetu time nanosite prije svega pripadnicima svog narodu. Znate li vi uopšte, i jeste li nešto naučili iz ne tako davne istorije, da je upravo nesposobnost dogovaranja NACIONAL političkih vođa koje sam nabrojao, sve narode u BiH odvelo direktno u rat i krvoproliće, i da to može i sada da se desi. Narod je naivan i neprosvećen (u večini) i nasjeda na vaše nacionalističke podvale. Kada biste se vi dogovorili, ne bi nam trebali nikakvi ni Rusi, ni Englezi, ni Turci, ni Nijemci, ni Amerikanci. Svojom nesposobnošću dogovaranja ostavljate neograničen prostor bjelosvjetskim mešetatima da kroje našu sudbinu, ali ne u našem interesu, nego njihovim imperijalističkima. Boli njih briga za nas i naše nacionalne interese, i zbog toga nas smatraju i tretiraju kao srednjevijekovne robove. Uzeše nam i prirodna bogatstva i dušu, i sve to najviše zbog toga što sami nismo sposobni da sjednemo i dogovorimo se. Ustvari, ja mislim da ste vi sposobni da se dogovorite, ali nećet, jer i sami radite i pod direktnim ste uticajem tih naših bjelosvjetskih "prijatelja". Daj sjednite i dogovorite se da vas narod (SNAGA NARODA) za uvijek ne otjera u političku i svaku drugu prošlost. Politika u BiH je trenutno na nivou one neposredno predratne. NA ŽALOST SVIH NAS VI TOGA OČIGLEDNO NISTE SVJESNI.

ODGOVORITE
Name

Politicar

19.06.2015 10:06

Jesmo, svjesni smo, ali boli nas ku...! Upravo nas vi birate! Hehehehehe! Jer nemate izabrati postenije i pametnije! Hehehehehe!

Name

hercegovina

19.06.2015 08:33

Bjezeci od svojih poslovodja zbog enormne kradje Dodik i njegova mafija je pobjegla sa parama u Rusiju.....Rusi ih cak ni sa parama nisu htjeli u pocetku ali posto je Dodik sad dao SVE nase pare ruskim mafijasima oni ce da kao porazgovaraju sa Zapadom ali znajte nista Rusi nece da uradi u nasu korist nego samo ono sto njima bude odgovaralo. Nekada smo pregovarali samo sa Zapadom a sada cemo i sa Zapadom i sa Rusima i sa Turcima. Bice nam gore neg srbijancima. Kad ti svoju sudbinu prepustis strancu ti si propao.....znaj da tudja ruka svrab ne cese.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

19.06.2015 08:39

E moj Ivaniću. Rusija će glasati za rezoluciju ili u najboljem slučaju ostati uzdržana. U prilog tome ide izjava ruskog ambasadora u BiH. Razloga zašto Rusi neće staviti veto na rezoluciju je mnogo. Evo ti nekoliko. 1. Rusi se neće zamjeriti sa Turskom zbog tzv. Turskog toka. Posle propasti projekta Južni tok, nešto slično u ovoj situaciji im nije potrebno. 2. Sve otvorenija anti ruska politika Srbije i njeno sve veće priklanjanje Zapadu. 3. Kriminalna i korumirana vlast u Republici Srpskoj. Bilo kakve ruska aktivnost i pomoć Srpskoj, direktno bi značila kao podrška režimu Milorada Dodika. A Rusi su ga već otpisali. Prema tome ne gaji lažnu nadu i ne širi lažni optimizam među narodom.

ODGOVORITE
Name

mladi

19.06.2015 08:44

Gospodine pdp,kako si se potpisao, sram te bilo kako samo nikad da priznate da je gospodin Ivanić istinski doslijedan srpski političar.Cijeli svijet ne može uticati na odluke Savjeta bezbijednosti ali važno je da ti imaš svoje mišljenje. J**o te Milorad Dodik.

ODGOVORITE
Name

gambi

19.06.2015 08:50

Rusi i da blokiraju Turci ce taj gasovod blokirat...Svabe i Englezi blokirat pare od MMF...ovo izgleda svi se igraju preko nasih ledja..a mi se kao nesta pitamo....a kompletan Balkan saka jada da ne daju te kredite..pale bi sve ove kolonie za 5 dana.

ODGOVORITE
Name

Član

19.06.2015 08:51

Znanjem,iskustvom,mudrošću i ugledom u svijetu Ivanić će se izboriti da rezolucija bude usvojena i neusvojena . I vuk sit i ovce na broju.

ODGOVORITE
Name

Krivac

19.06.2015 09:03

Krivcu su Dodik i Biljana Plavsic, najveci izdajnici, pozdrav za Ivanica(PDP) i SDS.

ODGOVORITE
Name

р.с.

19.06.2015 10:31

Ма требао си отићи..мало погледати по оним плочама да нема и твог имена горе..или неког од наших имена јер су они горе покопали све што су по територији бивше БиХ ископали

Name

marko samardzic

19.06.2015 09:04

Politicari jedva docekali pa opleli za nekakve rezolucije,a ekonomski genocide niko ne spominje!!!

ODGOVORITE
Name

Osvit

19.06.2015 09:20

Opet onaj iz prvog reda mora popravljati netakticnosti onog iz treceg reda sa parade.

ODGOVORITE
Name

Autopilot

19.06.2015 11:08

Prirodni gospodin,najobrazovaniji i najsposobniji politicar u BiH.

ODGOVORITE
Name

Julio

19.06.2015 20:22

Ma nema price,ono sto odluci Amerika i Engleska, to se usvaja, bilo to lose ili dobro, Rusija ne zna sta ce sama sa sobom..zaista sada vidim da englezi i ameri rade sta zele i kako hoce a u tome ih podrzava sav razvijeni svijet(EU i Australija)

ODGOVORITE