Чланство у ЕУ неће ријешити наше проблеме

БиХ није ни на прагу пуноправном приступу ЕУ, поручио је Игор Давидовић бивши амбасадор БиХ у САД на политичком кафеу које је организовала организација “Фридрих Еберт Штифрунг”, а коме су присуствовали студенти бањалучког Факултета политичких наука.

Босна и Херцеговина 16.06.2015 | 21:45
Чланство у ЕУ неће ријешити наше проблеме

БиХ у финансијским преговорима са ЕУ не треба да уводи ММФ, поручено је на политичком кафеу, јер ће овај кредитор увијек инсистирати на својим условима, а то су: смањење нивоа социјалне заштите и деградација буџетских издвајања за социјалну заштиту и пензије.

Од 2008. године БиХ на путу ка ЕУ није урадила готови ништа, а Споразум о стабилизацији и придруживању ступио је на снагу седам година послије је поразна, поручио је Игор Давидовић, бивши амбасадор БиХ у САД и савјетник предсједника парламента Српске.

Тек када БиХ отвори преговоре о пуноправном чланству у Унији, онда ће се моћи говорити да је направљен корак напријед.

“Да ли ми преговарамо са ЕУ? Ми смо преговарали свега 11 мјесеци када се проводио Споразум о стабилизацији и придруживању. Након тога није било преговора него се радило о томе да смо били условљени", истиче Давидовић.

Давидовић, који је од 2005. године био главни преговарач за провођење Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ каже, да је и тада говорио да чланство само по себи неће ријешити све проблеме грађана БиХ. Али је пут ка ЕУ главни пут у отклону од дешавања деведесетих и прихватању нових идеја.

“Реално гледано, након толиког броја година и сада мислим оно што сам говорио и 2005: није концепт европских интеграција и чланство у ЕУ оно што ће нас коначно учинити срећним и довести на тачку гдје ћемо задовољити све своје интересе и потребе”, поручује Давидовић.

Одговарајући на питања студената о очекиваним предвиђањима за улазак у ЕУ, Давидовић је поручио да се то сигурно неће догодити ускоро, јер БиХ у 2015, још није поднијела ни званичан захтјев за пуноправно чланство.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Милица

16.06.2015 19:55

Ово је невјероватно! Овај цовјек је био посљедње 3 године водја мисије БиХ у ЕУ у Бриселу и примао плату да помогне у односим БИХ и ЕУ,а цовјек је еуроскептик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

16.06.2015 20:34

Само реално гледа на ситуацију у којој БиХ трци ка саргарепи из цртаног филма

Name

Валтер

16.06.2015 20:02

Баин играч !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

16.06.2015 21:05

Од 2008. године БиХ на путу ка ЕУ није урадила готови ништа. Свака част на "самопрегорном" раду за који нисте "адекватно" плаћени.Можда сте у праву каква ЕУ то ће се само од себе урушити и треба тако

ОДГОВОРИТЕ