Članstvo u EU neće riješiti naše probleme

BiH nije ni na pragu punopravnom pristupu EU, poručio je Igor Davidović bivši ambasador BiH u SAD na političkom kafeu koje je organizovala organizacija “Fridrih Ebert Štifrung”, a kome su prisustvovali studenti banjalučkog Fakulteta političkih nauka.

Bosna i Hercegovina 16.06.2015 | 21:45
Članstvo u EU neće riješiti naše probleme

BiH u finansijskim pregovorima sa EU ne treba da uvodi MMF, poručeno je na političkom kafeu, jer će ovaj kreditor uvijek insistirati na svojim uslovima, a to su: smanjenje nivoa socijalne zaštite i degradacija budžetskih izdvajanja za socijalnu zaštitu i penzije.

Od 2008. godine BiH na putu ka EU nije uradila gotovi ništa, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu sedam godina poslije je porazna, poručio je Igor Davidović, bivši ambasador BiH u SAD i savjetnik predsjednika parlamenta Srpske.

Tek kada BiH otvori pregovore o punopravnom članstvu u Uniji, onda će se moći govoriti da je napravljen korak naprijed.

“Da li mi pregovaramo sa EU? Mi smo pregovarali svega 11 mjeseci kada se provodio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Nakon toga nije bilo pregovora nego se radilo o tome da smo bili uslovljeni", ističe Davidović.

Davidović, koji je od 2005. godine bio glavni pregovarač za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU kaže, da je i tada govorio da članstvo samo po sebi neće riješiti sve probleme građana BiH. Ali je put ka EU glavni put u otklonu od dešavanja devedesetih i prihvatanju novih ideja.

“Realno gledano, nakon tolikog broja godina i sada mislim ono što sam govorio i 2005: nije koncept evropskih integracija i članstvo u EU ono što će nas konačno učiniti srećnim i dovesti na tačku gdje ćemo zadovoljiti sve svoje interese i potrebe”, poručuje Davidović.

Odgovarajući na pitanja studenata o očekivanim predviđanjima za ulazak u EU, Davidović je poručio da se to sigurno neće dogoditi uskoro, jer BiH u 2015, još nije podnijela ni zvaničan zahtjev za punopravno članstvo.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Milica

16.06.2015 19:55

Ovo je nevjerovatno! Ovaj covjek je bio posljednje 3 godine vodja misije BiH u EU u Briselu i primao platu da pomogne u odnosim BIH i EU,a covjek je euroskeptik!

ODGOVORITE
Name

Ostoja

16.06.2015 20:34

Samo realno gleda na situaciju u kojoj BiH trci ka sargarepi iz crtanog filma

Name

Valter

16.06.2015 20:02

Bain igrač !

ODGOVORITE
Name

Требиње

16.06.2015 21:05

Од 2008. године БиХ на путу ка ЕУ није урадила готови ништа. Свака част на "самопрегорном" раду за који нисте "адекватно" плаћени.Можда сте у праву каква ЕУ то ће се само од себе урушити и треба тако

ODGOVORITE