Видовић: Орић би могао бити изручен Србији

Јако сам забринута да би Насера Орића швајцарске власти могле изручити Србији јер су Срби способни и спретни у лобирању, казала је Васвија Видовић адвокатица Насера Орића.

Босна и Херцеговина 16.06.2015 | 16:22
Видовић: Орић би могао бити изручен Србији

Знам за поједине особе које су у Хашком трибуналу били освједочени лобисти. Постоје лобисти који раде у интересу изручења, не препуштају ствар случају и у Канцеларији Хашког тужиоца и у Канцеларији швајцарског тужиоца. Погледајте како је брзо реаговао швајцарски тужилац да изда саопштење да су они у посједу нечега што није суђено у Хагу – наводи Видовић.

Појашњава да је за такву тврдњу требала велика анализа да се дође до било каквог закључка.

То је један поступак који је трајао пет година, да би он за 24 сата казао за шта му није суђено. Погледајте оптужницу и члан 4. гдје се спомиње Залазје, али тада је тужилац нашао доказе да се није радило о цивилима већ о војним жртвама који су били легитимна војна мета – појашњава Видовић.

Она је казала да је главни државни тужилац Горан Салиховић морао знати за овај случај.

Он цијело вријеме учествује у договору, уређује односе између тужилаштва Србије и БиХ и даје добре оцјене о тој сарадњи. Постоји споразум који је потписан и за чију се наводно примјену бори, по коме је одређено да ће мјестом надлежан тужилац бити онај тужилац гдје живи окривљени односно осумњичени. Ако то преведемо на случај Орић то би била БиХ и сарајевски тужилац - каже Видовић.

У истом том споразуму, према њеним ријечима, постоји одредба да је у року од три мјесеца тужилац требао прибавити податке од Државног тужилаштва Србије који поступци и које истраге се воде у Србији у којој су фази и тражити достављање те документације.

Ради се о томе да то није ни у складу са дипломатским односима. Али како ће и одговорити, ја сам видјела материјал који је достављен из Србије из чега се види да је у складу са потјерницом која је брисана – открива Видовић наводећи да се Орић још није јавио породици нити су му додијелили адвоката већ су из Сарајева реаговали и ангажовали адвоката.

(НАП)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Лија

16.06.2015 14:27

Е Васвија и ако је од тебе превише је. Срби и лобирање ми никако не иде једно с другим. Ви сте дигли све што се може дићи у свијету да се не дође до истине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално, Брате

16.06.2015 21:05

У праву си кад казес да постоји споразум измедју Србије и БиХ о процесуирању ратних злоцина према мјесту пребивалиста злоцинаца. Србија годинама доказује тврдњу да је Ориц поцинио злоцине, али га БиХ упорно игнорисе и не процесуира Орица. Кад је Србија изгубила стрпљење и покренула интерполову потерницу, онда је проблем сто Србија не постује споразум, а није проблем сто га БиХ игнорисе годинама. Видовицка свјесна да докази постоје па се у апријед кградјује од пораза у одбрани. Није Свајцарцима сигурно драго сто их је запао тај задатак, али људи су прецизни, постени и легалисти и проводе медјународне норме око хапсења и изруцења. Не раде сигурно ниста напамет. Свидјело се то коме или не. Они који стите Орица на невидјено нека процитају изјаве неких његових земљака и сабораца (Мустафиц, итд.)

Name

ауууу

16.06.2015 14:49

лија, па шта је теби истина, ха?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

16.06.2015 16:00

Истина је да злоцинац треба да одговара за све сто је урадио. Истина је да се у Сребреници десио злоцин а не геноцид . Истина је да је исти Ориц уцествовао у клању и убијању Срба у Подрињу. Истина је да је Алијазртвовао Сребреницу заједно са Клинтоном. Истина је да није убијено 8ооо људу . Јел довољно ???

Name

Лија за аууу

16.06.2015 17:17

''Свугдје би у свијету команданти у чијем систему руковођења и командовања једна дивизија буде скоро уништена, као што је то било са 28. дивизијом из Сребренице, за то одговарали. Ако ништа, били би смијењени по кратком поступку.'' Поред истине коју ти је описао Дејан, ево ти дио интервјуа Насера Орића који је дао авазу десетак дана пред хапшење. Он сам признаје да је дивизија којом је командовао скоро уништена у борби са ВРС. Дивизија војника а не цивила, како се то упорно покушава приказати. А ако ниси знао, у рату је ово легитиман војни циљ.Ја осуђујем сваки поступак појединаца који је био противан војничкој етици.

Name

_

16.06.2015 15:09

Сад кад си остарила, ружна си ко криминалац којег браниш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.06.2015 15:27

Драга госпођо, Насер Орић је био "пред носом" мјесно надлежном тужилаштву и суду, па ништа. Сада се позивате на међудржавни споразум. Он за вас важи само када Србија треба да суди Србима, а у свакој другој ситуацији споразум је мртво слово на папиру. Због чега сте забринути, ако је Залазје већ било пред Хашким трибуналом. Чини се да сте Ви тада излобирали у Хагу Орићево ослобађање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.06.2015 15:32

Издао га бакир не мозе запослит сто је обецао али мозе послат у затвор!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

16.06.2015 15:36

Вратице га Србија куци као И остале!Одвратно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коклоп

16.06.2015 15:54

Па дај му се зено кад га толко залис.Мени је он олос и убица а теби нек цува дјецу. Све голи злоцинци а о њима се распредају бајке,и док раја плаца њихово узивање контејнери све цистији.Градска цистоца неце морат висе односит покуписе све пензијонери.Нек мало и њима сване јебајга.А ти о Орицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

16.06.2015 17:11

Лобирали су Сандзаклије из Сарајева да се Насер склони, да могу продавати Хероин на миру. Нема му имењака лези у затвору а Бакир га као брани он га и гурнуо србима јер му је конкуренција. Само јадан народ се препуцава преко медија на националној основи мисли да је то зног рата. Криминал не зна за националност и боју козе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акабиба

16.06.2015 18:47

Него ста изруцит га и на дозивотну робију колико је муслимана Хаг пресудио 2-3 а Срба ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

баланс

16.06.2015 19:09

Бице усвојена резолуција о Сребреници, а као некаква компензација србима Насер Ориц це бити изруцен Србији.

Name

Требиње

16.06.2015 20:19

Поштована Васвијо да сте хтјели овога криминалца, убицу, монструма судити, то сте могли и требали давно урадити да коначно плати за своја злодјела. Међутим, нисте хтјели и треба да буде изручен Србији па да му се суди за небројана звјерства која је урадио.Била би брука и срамота да сад не буде изручен српском правосуђу.И није он сам има их под Бакировим скутима још, али полако доћи ће и они на ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

16.06.2015 20:56

Погледајте фотографију вајног Орићевог браниоца. Ту је боја косе али не видим носи ли чизмице знате оне бијеле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

17.06.2015 04:55

Дејане свака цаст за коментар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

17.06.2015 05:02

Зна ли неко ста је Васвија по националности??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

17.06.2015 05:17

Ста це теби Видовиц презиме каљас српски понос и презиме. Ако си српкиња нека ти се мама и тата одмах објесе о прву греду. А ако ниси српјиња видис остало ти презиме од потурцавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

17.06.2015 06:28

СА ЊИМ У ХАГ. ДА ЧИСТИ ОБУЋУ ЂЕНЕРАЛУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

17.06.2015 09:09

Нека и Дудаковиц мало просета до Свајцарске.

ОДГОВОРИТЕ