Грчка државна телевизија поново ради

Државна телевизија Грчке ЕРТ емитовала је данас свој први програм, после две године од када ју је једна од претходних влада угасила, у оквиру најдрастичијих мера штедење.

Свијет 11.06.2015 | 22:35
Грчка државна телевизија поново ради

Поновно емитовање програма запослени су дочекали загрљени и са сузама у очима, преноси Ројтерс. Левчарски премијер Алексис Ципрас, који с великим напорима настоји да постигне споразум за ЕУ и ММФ "готовина за реформе", позвао је ЕРТ да затвори "велику рану" у спасавању земље.

Поновно отварање државне телевизије био је један од његових приоритета у оквиру напора да укине један од резова које су захтевали кредитори.

Запослени су се окупили рано јутрос спремајући се да представе свој први ток шоу. Пред почетак, на програму су приказани снимци неких од напознатијих знаменитости Грчке, уз интонирање националне химне.

"Ово је посебан дан за Грке и све који воле њих и Грчку и слободно информисање", рекао је водитељ Никос Агелидис на поцетку програма. Док су водитељи најављивли програм, у дну екрана је стајала трака са натписом, "Повратак ЕРТ-а после две године таме".

Покретање ЕРТ-а кошта 300 милиона евра, а та телевизија је била замењена много слабијим емитером НЕРИТ који ће сада бити спојен са ЕРТ-ом. Запослени су се раније ове недеље попели на врх своје зграде где су уклонили слова Н и И из свог лога.

Ципрасова Сириза назвала је поновно отварање телевизије великом победом демократије, а поводом тог догајаја планиран је и вечерњи концерт испред седишта телевизије.

Влада је најавила да ће сви од приближно 2.500 запослених који су проглашени вишком, уклучујући и 600 новинара, бити поново запослени, што ће коштати око 30 милиона евра годишње, а покриваће и месечне трошкове за струју.

ЕРТ је затворена 11. јуна 2013, после чега су уследили протести хиљада људи на улицама, што је довело до повлачења партнера из тадашње коалиционе владе.

 

Коментари / 0

Оставите коментар