Звиздић тражи ослобађање Орића

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић осудио је хапшење некадашњег команданта јединица Армије БиХ на подручју Сребренице Насера Орића у Швајцарској, наводећи да ће пружити сву потребну правну помоћ и заштиту да он буде ослобођен.

Босна и Херцеговина 11.06.2015 | 11:01
Звиздић тражи ослобађање Орића

Звиздић сматра да је хапшење Орића политички мотивисано и напомиње да је он пред судом у Хагу ослобођен свих оптужби за злочине и да је скинут са Интерполове потјернице, саопштено је из кабинета предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Он је додао да је симптоматично да се хапшење Орића, по налогу Србије, десило у вријеме када Велика Британија активно ради на припреми резолуције о Сребреници и пред обиљежавање 20 година од дешавања у Сребреници.

"Веома је забрињавајуће и све чешће подизање политички мотивисаних потјерница које расписује Министарство правде Србије, чиме се на најгрубљи начин урушава тежак пут изградње добросусједских односа двије земље. Овакве поступке сматрамо врло непримјереним и пријетњом за нарушавање договора о стабилизацији односа између БиХ и Србије", навео је Звиздић.

Звиздић је рекао да ће затражити информацију од амбасадора БиХ у Швајцарској и пружити сву потребну правну помоћ и заштиту да се Орић ослободи, те да очекује пуни ангажман и координисано дјеловање надлежних институција у заштити Орића.

Насер Орић ухапшен је јуче у швајцарском граду Берн по потјерници Србије. Лејла Човић, један од његових адвоката, рекла је да је Орић ухапшен према потјерници из 2014. године, која је расписана по налогу Србије.

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

11.06.2015 07:24

САМО ДА СЕ ЗНА! И ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоли

11.06.2015 07:33

Као ово хапсење утице на односе Србије И БиХ??? Па зликовац није у хапсен у Србији него у Свајцарској. Поред тога односи никада нису ни били добри, само сто се ми лаземо. Довољно је отици на неки портал из БиХ . Лаземо се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

улм

11.06.2015 08:13

Ово је залосно...сви смо уз тебе поносу нас...

Name

Адвокат Звиздиц

11.06.2015 07:43

Нисмо знали да је Звиздиц ОрИцев адвокат. Ово је доказ да се дрзава директно мијеса у рад правосудних органа. Проблем је медјутим сасвим други. Страх је Звиздицевог сефа и ментора, Бакира Изетбеговица, да би Ориц могао да пропјева као застицени свједок и открије сву истину о паду Сребренице (договор, продаја) У РЕЖИЈИ СДА и Бакировог бабе. Како то да се Ориц извукао из опкољене Сребренице бас уоци пада И ТО ХЕЛИКОПТЕРОМ медјународних снага? Како то да и дан данас Орић ради за неке обавјестајне службе ? КАКО, КАКО ??? Како то да га је Хашки суд ослободио (па и по командној одговорности) ако и врапци на грани знају да су муслиманске снаге из Сребренице чиниле злочине по околним сребреничким селима. Коме није стало да се истина сазна до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат али прави

11.06.2015 10:35

Насеру Орићу је суђено пред Међународним судом у Хагу,гдје је правоснажно ослобођен свих тачака оптужбе. Начело не бис ин идем означава да се истом лицу не може два пута судити за исто кривично дело. Другим речима, уколико је кривични поступак у односу на конкретно кривично дело већ правноснажно окончан, није могуће поново водити поступак против истог лица у односу на исти предмет кривичног поступка, тј. за исто кривично дело. Начелна забрана поновног суђења произлази из виталних интереса правне сигурности и правичности, који у вези с овим принципом, у већини националних законодавстава односе превагу у односу на принцип истине, онда када се понекад та начела "сукобе".

Name

РЕ адвокат али прави

11.06.2015 11:52

Све си ти у праву, и приближно у праву, осим у једном, а то је да се насеру није судило за кривично дјело које му Србија ставља на терет. па нису валда тамошњи правници толико нешколовани да не знају за тај један од основних принципа у праву. Ка си већ правник, могао би да одговориш на питање : како је когуће да је већина српских официра одговарала и по принципу командне одговорности, а насер Орић, иако "господар рата" (живота и смрти) у Сребреници није "озбиљно" одговарао ни за један злочин (или ти мислиш да се није десио) у околини Сребренице. треба бити, понекад, мало и реалан и објективан. У околним сребреничким селима од муслиманских снага страдало је преко 3000 срба, што цивила што војника, а да за то недјело никад и нико није одговарао.

Name

ре ре адвокат прави

11.06.2015 12:28

Судило му се за кривично дјело које му Србија ставља на терет.Треба прочитати ослобађајућу пресуду Хашког трибунала у цијелости.Зашто то ради тужилаштво Србије није ми јасно и ДА у њем сједе и раде школовани људи који знају свој посао.Пресуда је таква каква је и она је правоснажна и ми је морамо поштовати.За оптужницу и питање командне одговорности питај тузиоца који је водио предмет а то питање сте морали поставити тада а не сад

Name

Зеро

11.06.2015 07:51

Србија се само бламира. Знао је Орић за ту потјерницу, зато је и изабрао Швајцарску. Сад ће је анулират и кесират све троскове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да те видим

11.06.2015 07:56

Звиздићу , изручи га и тако покажи вољу за "стабилизацијом односа БиХ и Србије" . Не заборави , и ти и "надлежне институције" сте ту да представљате и грађане , који мисле другачије од вас ( кад сте већ демократе , јел' )

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.да те видим

11.06.2015 10:51

Засто би га испоруцивао ако је неко у Ден Хагу ослободјен оптузби. Логицно размисљање.

Name

СССС

11.06.2015 07:57

ДОКАЗ ДА МУСЛИМАНИ ШТИТЕ И ПОДРЖАВАЈУ СВЕ ЗЛОЧИНЕ ПОЧИЊЕНЕ НАД СРБИМА.ТА РЕСОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ ЈЕ ЈЕДНА ОБИЧНА ЛАЖ АЛИ ЧЕ ЗЕ ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ИЗАЧИ НА ИСТИНУ.СА СРЕБРЕНИЦОМ СЕ МАНИПУЛИШЕ КАКО БИ СКРЕНУЛИ ПАЖЊУ ЗЛОЧИНА КОЈЕ СУ ПОЧИНИЛИ МУСЛИМАНИ У ОКОЛНИМ СЕЛИМА ОКО СРЕБРЕНИЦЕ А ЗА ТО НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО.О ПОМИРЕЊУ НЕТРЕБА ДА СЕ ПРИЧА СВЕ ДОК МУСЛИМАНИ НЕПОЗАТВАРАЈУ СВОЈЕ ЗЛОЧИНЦЕ КОЈЕ ШТИТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

11.06.2015 07:58

Оваква реакција предсједника Вијећа министара је довољна да се одмах затражи његова оставка. Он не схвата да он није обичан становник БиХ, па чак и обичан члан СДА, па да баца овакве коментаре. Он уопште не схвата на којој позицији се налази. Схвата ли он да оваквом изјавом он негира Интерпол? Збиља ми није јасно како неки људи све ово могу себи да дозволе. Ужас је колико су застранили. А народ их упорно бира у власт. Изгледа да нису само Срби небески народ него и сви остали на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

11.06.2015 08:14

Глупости, не може предсједавајући да ресурсе државе ставља у заштиту злочинаца, криминалаца итд, да видимо шта могу наши у Сарајеву да спријече ову подршку скривању злочина, ајд што Додик од мојих параиде клањати у Поточаре, плаћа Дураковића, па свог потпредсједника,али и кума гробара здравства,али и спашавање Орића, адвокате, авионе и друго за ратног злочинца

ОДГОВОРИТЕ
Name

момир

11.06.2015 08:18

Ако је неко убијао, клао, силовао, пекао људе на ражњу, па тај није никакав херој, него психопата, мала казна је за њега затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукан

11.06.2015 08:47

Представници РС у заједницким органима БиХ под хитно да тразе оставку Звиздица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛука

11.06.2015 09:26

Звиздићу вријеме је да се суочите са ратном прошлошћу и престанете глумити невинашцад ако желите да градимо заједничку будућност на овим просторима. Угледајте се на нас Србе , ми смо све своје испоручили у Хаг од генерала до предсједника, а ви овог озлоглашеног Орића браните ,бранећи њега добићете још много оваквих орића ал онда ће бити касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незналицо

11.06.2015 19:25

Ориц је био вец у Хагу а ово је политицка игра. Нисам против да се суди сваком ко је поцинио злоцин али Србија цијело вријеме тврди да није имала ниста са ратом у БиХ. Па засто сада ова оптизница???

Name

МД

11.06.2015 11:15

Муслимани се боре за своје злоцинце у свакој прилици а Српско руководство,политицари,своје Генерале,ХЕРОЈЕ,који су се борили за РС,или изруци Хагу,или нестану под сумљивим околностима...Вељко Миланковиц,Маузер,Ратко Младиц....?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за правог адвоката

11.06.2015 11:20

Не мозе му се судити за оно за ста му је вец судјено али мозе ако је неки други моменат односно злоцин који није обухвацен првом оптузницом.Као адвокат требао си процитат објасњење пресуде.Да је тако како ти казес Хааг и интерпол би ту оптузницу одмах стопирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре за правог адвоката

11.06.2015 11:39

Пресуду сам прочитао и у образложењу је обухваћен и злочин који му се сад ставља на терет тако да начело Не бис ин идем ће бити примјењено

Name

Хамза

11.06.2015 11:40

Какве везе има Србија са Орићем? Хајде стручњак објасни!

Name

за оба адвоката

11.06.2015 14:09

Потјерница је од 2014 мислим од фебуара. Адвокатски тим је контактирао тада интерпол и посто им је предоцена пресуда потјерница је обустављена. Ово је урадјено мимо интерполà најприје директним контактом са дрзавом Свицарском. И птуцама на грани је јасно да це он бити пустен ако ни због цег онда због Карле Дел Понте која је годинама била алфа и омега тог суда и теско да це и један суд ово да дрзи воде

Name

Роки

11.06.2015 11:30

Српској глупости никад краја.наравно да це Ориц бити ослободјен након проведене процедуре.Свицарци су поступили по медјународном праву,али када суд у Зеневи размотри слуцај Ориц це бити ослободјен.Србији је образ дјон,она це и након овог слуцаја наставити по старом и тиме властити кредибилитет јос висе срозавати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

yвиyко

11.06.2015 12:34

Пусти Звиздицу нек судови раде свој посао.Ја те цијело вријеме хвалио,ко велим паметан инзињер,а ти пљас па право у г..но.Знамо ми да теби није лако, онај сто те инсталиро ту,трази од тебе да слусас.Буди паметан ,ако је крив нек одговара,ако није браца це га пустит...

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

12.06.2015 08:33

Оволики број коментара а нико не спомиње СзП, има ли њихове реакције.

ОДГОВОРИТЕ