У БиХ припремали експлозив за Шведску

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу у предмету кодног назива "Бенелукс" против Адиса Рамића, Амара Шљиве и Османа Абдела Салама, држављана Шведске, којим се на терет ставља међународно кријумчарење експлозивне направе.

Босна и Херцеговина 09.06.2015 | 22:56
У БиХ припремали експлозив за Шведску

Они су ухапшени 13. марта и налазе се у притвору, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ је у овом предмету остварило знатну међународну сарадњу са правосудним и полицијским органима Холандије и Шведске.

Истрагом је утврђено да су оптужени, као припадници организоване групе коју је основао Рамић, учествовали у набављању и изради експлозивне направе велике разорне моћи, са могућношћу даљинског активирања, коју су у договору са другим особама покушали прокријумчарити на подручје Шведске, како би експлозивна направа била кориштена на подручју шведског града Малмеа.

Рамић је у више наврата остваривао контакте са особом која се налази у затвору у Холандији и још једном особом на територији Шведске, са којима је договорио набавку експлозивне направе у БиХ, коју је израдио Шљиво, а за коју су платили 2.500 евра.

Експлозивну направу је у возилу "ауди", шведских регистарских ознака, из БиХ покушао прокријумчарити Абдел Салам, који је у извршењу кривичног дјела откривен на путу према граничном прелазу из БиХ, гдје је ухапшен, а експлозивна направа пронађена на скривеном мјесту у возилу.

Тужилаштво терети Рамића да је организовао групу с циљем посредовања у међународном промету оружја без дозволе прописане законом БиХ, а Осман Абдел Салам и Шљиво, као припадници групе, посредовали су у међународном промету оружја.

Они су оптужени да су из БиХ према Шведској покушали прокријумчарити незаконито набављену и конструирану експлозивну направу, намијењену извршењу тешког кривичног дјела на подручју Шведске, чиме су починили кривично дјело - промет оружјем, војном опремом те производима двојне употребе.

С обзиром да је приликом претреса куће и објеката које користи Шљиво, пронађено оружје и стрељиво, чија набавка грађанима ни под којим условима није дозвољена, он се терети и за недозвољено држање оружја или експлозивних материја.

Одлучном акцијом Тужилаштва БиХ и полицијских и безбједносних агенција БиХ, које су учествовале у акцији "Бенелукс", а у сарадњи са колегама из Холандије и Шведске, откривено је и спријечено кријумчарење експлозивне направе, која би била кориштена за извршење кривичног дјела на подручју Шведске, у којем је могло бити убијено или рањено више особа.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Јел то

09.06.2015 12:27

Ма дајте молим вас.. муслимани па јос из босне терористи.... ма ајте молим вас где то има

ОДГОВОРИТЕ
Name

логицно

09.06.2015 13:18

Наравно да су терористи, а они сто су из Бањалуке превозили аутомтаксе пуске за Фрацуску наравно да нису. Смијесан си јаране и треба да знас да криминал нема вјеру ни нацију и треба сваки нормалана цовјек овако несто да осуди а не користити за медјунацинална препуцавања.

Name

за логично

09.06.2015 14:28

Када неко преподаје оружје он је за неког криминалац а када други продају онда је за њега терориста мада сматрам да и једне и друге треба стрпати у затвор до краја живота !

Name

Јел то

09.06.2015 18:01

Нисам ти ја јаран као прво ..а друго ... није исто кад неко продаје орузје и кад неко превози готове направе које су као сто си могао процитати намијењене за терористицке нападе у Сведској.. а да не спомињемо даље .. Зворник недавно итд.

Name

Киклоп

10.06.2015 05:19

Сведи казу криминалци, а ви "стуцњаци" тероризам. Ви сте ко сеоски фудбалски тим:сви трците гдје је лопта.

Name

ГПС

09.06.2015 12:53

Он је у сваком ауту на подруцју Сведске. Плус, сваки мобилни који људи купују има то. Нису имали никакве сансе. По врх тога свака регистрација се забиљези на мосту. Има јос али немам времена за то. Од свега овог једино је добро да смеце возе двапут дневно у страху од Сведјана - нових. Људе занесе панисламизам и зеља да буду вазни. Треба бити смирен с коментарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

либеро

09.06.2015 13:21

Нису они мислили ништа лоше. Мало су се заиграли. Шта они знају шта је експлозив. Поготово ако је у питању пластични. Они су мислили да су то играчке. Неће увозне играчке из Кине него су хтјели направити своје , домаће, маде ин Босниа. Баш је то патриотски. А имају и пара, тако да ће свакако бити пуштени. Ако плате, наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

09.06.2015 13:25

Еви и ја се то исто питам, а као Европа не зна ко су и ста су и који су ........ опет бацање прасине у оци а све су им дали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паре

09.06.2015 13:35

Ови раде за лову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аки

09.06.2015 14:14

Одмах Голи оток за све криминалце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

09.06.2015 15:49

Да ли је то слуцајно, да у задњих пар година само муслимани приредјују овакве забаве уз пратњу орузја и експлозива? Наравно да су терористи и наравно да су то увјек муслимани. То вам је гола истина, било вам слатко или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голи Оток не ради

09.06.2015 16:31

Тамо иду туристи. Голи Оток је био нас Гитмо - у СФРЈ- за оне младе. Не знам ста реци, није фино јер це отпустати све с тим презименима. Знам ја Сведјане добро. А тако је теско добити посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

10.06.2015 05:14

Све новине у РС- у су писале да су ухапсени терористи, док сами Сведи нису то демантивали. То да су сви Босњаци терористи овде једноставно не пролази.

ОДГОВОРИТЕ