U BiH pripremali eksploziv za Švedsku

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu kodnog naziva "Beneluks" protiv Adisa Ramića, Amara Šljive i Osmana Abdela Salama, državljana Švedske, kojim se na teret stavlja međunarodno krijumčarenje eksplozivne naprave.

Bosna i Hercegovina 09.06.2015 | 22:56
U BiH pripremali eksploziv za Švedsku

Oni su uhapšeni 13. marta i nalaze se u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu ostvarilo znatnu međunarodnu saradnju sa pravosudnim i policijskim organima Holandije i Švedske.

Istragom je utvrđeno da su optuženi, kao pripadnici organizovane grupe koju je osnovao Ramić, učestvovali u nabavljanju i izradi eksplozivne naprave velike razorne moći, sa mogućnošću daljinskog aktiviranja, koju su u dogovoru sa drugim osobama pokušali prokrijumčariti na područje Švedske, kako bi eksplozivna naprava bila korištena na području švedskog grada Malmea.

Ramić je u više navrata ostvarivao kontakte sa osobom koja se nalazi u zatvoru u Holandiji i još jednom osobom na teritoriji Švedske, sa kojima je dogovorio nabavku eksplozivne naprave u BiH, koju je izradio Šljivo, a za koju su platili 2.500 evra.

Eksplozivnu napravu je u vozilu "audi", švedskih registarskih oznaka, iz BiH pokušao prokrijumčariti Abdel Salam, koji je u izvršenju krivičnog djela otkriven na putu prema graničnom prelazu iz BiH, gdje je uhapšen, a eksplozivna naprava pronađena na skrivenom mjestu u vozilu.

Tužilaštvo tereti Ramića da je organizovao grupu s ciljem posredovanja u međunarodnom prometu oružja bez dozvole propisane zakonom BiH, a Osman Abdel Salam i Šljivo, kao pripadnici grupe, posredovali su u međunarodnom prometu oružja.

Oni su optuženi da su iz BiH prema Švedskoj pokušali prokrijumčariti nezakonito nabavljenu i konstruiranu eksplozivnu napravu, namijenjenu izvršenju teškog krivičnog djela na području Švedske, čime su počinili krivično djelo - promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

S obzirom da je prilikom pretresa kuće i objekata koje koristi Šljivo, pronađeno oružje i streljivo, čija nabavka građanima ni pod kojim uslovima nije dozvoljena, on se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Odlučnom akcijom Tužilaštva BiH i policijskih i bezbjednosnih agencija BiH, koje su učestvovale u akciji "Beneluks", a u saradnji sa kolegama iz Holandije i Švedske, otkriveno je i spriječeno krijumčarenje eksplozivne naprave, koja bi bila korištena za izvršenje krivičnog djela na području Švedske, u kojem je moglo biti ubijeno ili ranjeno više osoba.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Jel to

09.06.2015 12:27

Ma dajte molim vas.. muslimani pa jos iz bosne teroristi.... ma ajte molim vas gde to ima

ODGOVORITE
Name

logicno

09.06.2015 13:18

Naravno da su teroristi, a oni sto su iz Banjaluke prevozili automtakse puske za Fracusku naravno da nisu. Smijesan si jarane i treba da znas da kriminal nema vjeru ni naciju i treba svaki normalana covjek ovako nesto da osudi a ne koristiti za medjunacinalna prepucavanja.

Name

za logično

09.06.2015 14:28

Kada neko prepodaje oružje on je za nekog kriminalac a kada drugi prodaju onda je za njega terorista mada smatram da i jedne i druge treba strpati u zatvor do kraja života !

Name

Jel to

09.06.2015 18:01

Nisam ti ja jaran kao prvo ..a drugo ... nije isto kad neko prodaje oruzje i kad neko prevozi gotove naprave koje su kao sto si mogao procitati namijenjene za teroristicke napade u Svedskoj.. a da ne spominjemo dalje .. Zvornik nedavno itd.

Name

Kiklop

10.06.2015 05:19

Svedi kazu kriminalci, a vi "stucnjaci" terorizam. Vi ste ko seoski fudbalski tim:svi trcite gdje je lopta.

Name

GPS

09.06.2015 12:53

On je u svakom autu na podrucju Svedske. Plus, svaki mobilni koji ljudi kupuju ima to. Nisu imali nikakve sanse. Po vrh toga svaka registracija se zabiljezi na mostu. Ima jos ali nemam vremena za to. Od svega ovog jedino je dobro da smece voze dvaput dnevno u strahu od Svedjana - novih. Ljude zanese panislamizam i zelja da budu vazni. Treba biti smiren s komentarima.

ODGOVORITE
Name

libero

09.06.2015 13:21

Nisu oni mislili ništa loše. Malo su se zaigrali. Šta oni znaju šta je eksploziv. Pogotovo ako je u pitanju plastični. Oni su mislili da su to igračke. Neće uvozne igračke iz Kine nego su htjeli napraviti svoje , domaće, made in Bosnia. Baš je to patriotski. A imaju i para, tako da će svakako biti pušteni. Ako plate, naravno.

ODGOVORITE
Name

Sime

09.06.2015 13:25

Evi i ja se to isto pitam, a kao Evropa ne zna ko su i sta su i koji su ........ opet bacanje prasine u oci a sve su im dali.

ODGOVORITE
Name

Pare

09.06.2015 13:35

Ovi rade za lovu.

ODGOVORITE
Name

Aki

09.06.2015 14:14

Odmah Goli otok za sve kriminalce.

ODGOVORITE
Name

RS

09.06.2015 15:49

Da li je to slucajno, da u zadnjih par godina samo muslimani priredjuju ovakve zabave uz pratnju oruzja i eksploziva? Naravno da su teroristi i naravno da su to uvjek muslimani. To vam je gola istina, bilo vam slatko ili ne.

ODGOVORITE
Name

Goli Otok ne radi

09.06.2015 16:31

Tamo idu turisti. Goli Otok je bio nas Gitmo - u SFRJ- za one mlade. Ne znam sta reci, nije fino jer ce otpustati sve s tim prezimenima. Znam ja Svedjane dobro. A tako je tesko dobiti posao.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

10.06.2015 05:14

Sve novine u RS- u su pisale da su uhapseni teroristi, dok sami Svedi nisu to demantivali. To da su svi Bosnjaci teroristi ovde jednostavno ne prolazi.

ODGOVORITE