Избори у Турској, туча на биралишту

Најмање 15 повређених у оружаној тучи на биралишту у турској провинцији Шанлијурфа. Затворена бирачка места у Турској где се одржавају парламентарни избори. Почело бројање гласова. Избори важан тест за странку председника Ердогана, чију би жељу да повећа председничка овлашћења могла да осујети прокурдска Народна демократска партија.

Свијет 07.06.2015 | 19:20
Избори у Турској, туча на биралишту

Представници странака на бирачком месту у провинцији Шанлијурфа сукобили су се користећи ножеве, палице и пиштоље, јавио је Хуријет, а пренео Тањуг.

У међувремену, турски премијер Ахмет Давутоглу рекао је да је ухапшен један осумњичени за бомбашки напад у којем су у петак погинуле две особе на митингу прокурдске Народне демократске партије.

Према његовим речима, у суботу увече је ухапшен осумњичени за инцидент, али његово име неће бити објављено док траје истрага.

У 17 сати по локалном (15 по средњоевропском) времену затворена бирачка места на изборима за нови сазив турске скупштине, а Централна изборна комисија приступила је бројању гласова.

Више од 53,7 милиона Турака имало је право гласа на овим парламентарним изборима, који се одржавају у критичном тренутку у модерној историји те земље.

Асошијетед прес преноси очекивања да би Партија правде и развоја (АКП) председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана могла да освоји знатно више гласова од било које опозиционе странке, али да јој је потребна двотрећинска већина за промену устава којим би овлашћења актуелног председника могла бити проширена.

Америчка агенција наводи да су избори фактички референдум о томе хоће ли Ердогану бити додељена додатна овлашћења, која би знатно променила турску демократију и продужила његово владање као најутицајнијег политичара.

АФП преноси резултате анкета које предвиђају да ће АКП поново освојити већину гласова, али да би њен удео могао бити скоро преполовљен у односу на број гласова који је освојила на изборима 2011. године.

Француска агенција наводи да Ердоган жели двотрећинску већину за АКП, која би омогућила доношење новог устава и претварање парламентарног у председнички систем управљања у Турској.

Ердоган, који је од 2003. до 2014. био премијер, тако би био "број један" а до његовог доласка претежно церемонијална функција председника би се трансформисала.

Противници страхују да би то могло да означи почетак владавине једног човека, а да би се Ердоган вероватно кандидовао за нови мандат и останак на функцији до 2024. године, наводи Франс прес.

Очекује се да би први прелиминарни резултати могли да почну са објављивањем од 21 сат по локалном времену, али би на основну искуства од ранијих избора незваничне податке медији могли да пренесу из својих извора већ после сат до сат и по од почетка бројања гласова, чим буде укинута забрана њиховог објављивања.

Реалну могућност да пређу цензус од 10 одсто имају четири странке – владајућа АКП, Народна републиканска странка левог центра, националистичка Партија националног покрета и прокурдска Народна демократска странка, пренела је агенција РИА Новости.

Пут Турске ка ЕУ је неизвестан, њене способности да контролише 1.300 километара дугу границу са Ираком и Сиријом су отежане, а упитно је и стање 1,8 милиона сиријских избеглица.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дивљаци

09.06.2015 00:11

Њима и јесте мјесто у ЕУ. Заједно са Њемацком, Хрватском, Енглеском, Италијом итд итд. А остало историја говори... ко зна зна!

ОДГОВОРИТЕ