Izbori u Turskoj, tuča na biralištu

Najmanje 15 povređenih u oružanoj tuči na biralištu u turskoj provinciji Šanlijurfa. Zatvorena biračka mesta u Turskoj gde se održavaju parlamentarni izbori. Počelo brojanje glasova. Izbori važan test za stranku predsednika Erdogana, čiju bi želju da poveća predsednička ovlašćenja mogla da osujeti prokurdska Narodna demokratska partija.

Svijet 07.06.2015 | 19:20
Izbori u Turskoj, tuča na biralištu

Predstavnici stranaka na biračkom mestu u provinciji Šanlijurfa sukobili su se koristeći noževe, palice i pištolje, javio je Hurijet, a preneo Tanjug.

U međuvremenu, turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je uhapšen jedan osumnjičeni za bombaški napad u kojem su u petak poginule dve osobe na mitingu prokurdske Narodne demokratske partije.

Prema njegovim rečima, u subotu uveče je uhapšen osumnjičeni za incident, ali njegovo ime neće biti objavljeno dok traje istraga.

U 17 sati po lokalnom (15 po srednjoevropskom) vremenu zatvorena biračka mesta na izborima za novi saziv turske skupštine, a Centralna izborna komisija pristupila je brojanju glasova.

Više od 53,7 miliona Turaka imalo je pravo glasa na ovim parlamentarnim izborima, koji se održavaju u kritičnom trenutku u modernoj istoriji te zemlje.

Asošijeted pres prenosi očekivanja da bi Partija pravde i razvoja (AKP) predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana mogla da osvoji znatno više glasova od bilo koje opozicione stranke, ali da joj je potrebna dvotrećinska većina za promenu ustava kojim bi ovlašćenja aktuelnog predsednika mogla biti proširena.

Američka agencija navodi da su izbori faktički referendum o tome hoće li Erdoganu biti dodeljena dodatna ovlašćenja, koja bi znatno promenila tursku demokratiju i produžila njegovo vladanje kao najuticajnijeg političara.

AFP prenosi rezultate anketa koje predviđaju da će AKP ponovo osvojiti većinu glasova, ali da bi njen udeo mogao biti skoro prepolovljen u odnosu na broj glasova koji je osvojila na izborima 2011. godine.

Francuska agencija navodi da Erdogan želi dvotrećinsku većinu za AKP, koja bi omogućila donošenje novog ustava i pretvaranje parlamentarnog u predsednički sistem upravljanja u Turskoj.

Erdogan, koji je od 2003. do 2014. bio premijer, tako bi bio "broj jedan" a do njegovog dolaska pretežno ceremonijalna funkcija predsednika bi se transformisala.

Protivnici strahuju da bi to moglo da označi početak vladavine jednog čoveka, a da bi se Erdogan verovatno kandidovao za novi mandat i ostanak na funkciji do 2024. godine, navodi Frans pres.

Očekuje se da bi prvi preliminarni rezultati mogli da počnu sa objavljivanjem od 21 sat po lokalnom vremenu, ali bi na osnovnu iskustva od ranijih izbora nezvanične podatke mediji mogli da prenesu iz svojih izvora već posle sat do sat i po od početka brojanja glasova, čim bude ukinuta zabrana njihovog objavljivanja.

Realnu mogućnost da pređu cenzus od 10 odsto imaju četiri stranke – vladajuća AKP, Narodna republikanska stranka levog centra, nacionalistička Partija nacionalnog pokreta i prokurdska Narodna demokratska stranka, prenela je agencija RIA Novosti.

Put Turske ka EU je neizvestan, njene sposobnosti da kontroliše 1.300 kilometara dugu granicu sa Irakom i Sirijom su otežane, a upitno je i stanje 1,8 miliona sirijskih izbeglica.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

divljaci

09.06.2015 00:11

Njima i jeste mjesto u EU. Zajedno sa Njemackom, Hrvatskom, Engleskom, Italijom itd itd. A ostalo istorija govori... ko zna zna!

ODGOVORITE