У Румунију по гиље, по саламу у Мађарску

Пазарење основних намирница, технике и гардеробе у суседним земљама доноси уштеду и до 70 одсто.

Регион 07.06.2015 | 15:42
У Румунију по гиље, по саламу у Мађарску

Да би ушићарили који динар, купци из Србије све чешће у шопинг иду у суседне земље.

За оне из пограничних подручја који прате акције у маркетима и тржним центрима у комшилуку то је и те како исплатив бизнис. Зато и није чудно што се на пијаци у Суботици некад продају производи по нижим ценама од редовних и у тим суседним земљама.

Тако се, како за Курир истиче Зоран Николић, потпредседник Националне организације потрошача, горивом снабдевамо у Републици Српској и у Македонији, техником и храном у Мађарској, али и Бугарској, док се облачимо и обувамо у Румунији.

- У Мађарској је од 50 до 70 одсто разлика у ценама хране и техничке робе у односу на Србију. Чак и да нема разлике у ценама, Мађарска за купљену робу у вредности од 160 евра на граници враћа ПДВ од 27 одсто, што је скоро четвртина износа. У Румунији су гардероба и обућа јефтиније чак 50 процената него у Србији, док је Бугарска постала комбинација Мађарске и Румуније јер људи тамо купују све живо - од меса до гардеробе. У ту земљу се иде и по техничку робу - истиче Николић и додаје да грађани у програничним зонама иду у Републику Српску и Македонију по гориво.

- Гориво у Републици Српској је јефтиније 30 одсто. Литар евродизела кошта око 120 динара, а код нас је 150 динара. У Македонији је евродизел 0,94 евра или око 110 динара, што је за 40 динара јефтиније по литру - наглашава Николић.

Савети и упозорења

Ипак, Зоран Николић истиче да је важно да грађани, пре него се запуте у куповину у суседне земље, провере да ли им се тај подухват исплати.

- У времену у којем потрошачи немају довољно новца, веома је битно проверити све цене пре него што се превали 500 километара за три килограма сира.Трговине у Србији осећају пад куповне моћи и труде се да бројним акцијама омогуће куповину јефтинијих производа. Онима који живе у пограничним зонама исплати се да пређу у суседну земљу у куповину, а питање је да ли се исплати и осталима. У Мађарској, Румунији и Бугарској није много јефтиније, него људи купују на акцијама - каже Николић.

(Курир)

Коментари / 0

Оставите коментар