Избори у Турској

У Турској су јутрос у 8 сати по локалном, а 7 сати по средњеевропском времену отворена гласачка мјеста на којима ће грађани те земље гласати на парламентарним изборима, јавиле су свјетске агенције.

Свијет 07.06.2015 | 10:45
Избори у Турској

Ти избори представљају важан тест за странку председника Реџепа Тајипа Ердогана, чију би жељу да измијени устав и издејствује већа предсједничка овлашћења могла да осујети прокурдска Народна демократска партија (ХДП), као одлучујући фактор за исход гласања.

Биралишта, на којима ће моћи да гласа више од 53,7 милиона грађана Турске са правом гласа, затварају се у 17 сати по локалном времену, пренијела је агенција АФП.

Избори за нови сазив 550-чланог парламента одржавају се у критичном тренутку у модерној историји ове земље, с обзиром на неизвјесност која лебди изнад њеног пута ка ЕУ, њене способности да контролише 1.300 километара дугу границу са Ираком и Сиријом, и будућности 1,8 милиона сиријских избјеглица у Турској.

Према свим прогнозама, ХДП би могла освојити четврту позицију са нешто изнад или испод 10 одсто гласова, а управо је тај проценат граница између тријумфа и пораза, јер према стриктном правилу само странка која пређе тај праг може да има своје посланике у парламенту, преноси АФП.

Уколико ХДП освоји више од 10 одсто гласова, могла би да "помрси конце" Ердогановој Партији правде и развоја (АКП) која жели да претвори парламентарни систем у предсједнички, а прокурдска партија би владајућу странку чак могла и да присили да оформи коалицију.

Ердоган, који је више од 10 година био премијер прије него што је у августу 2014. постао предсједник, жели да АКП, чији је суоснивач, обезбиједи себи двотрећинску већину како би измијенила устав, али се та странка сада суочава са највећим изборним изазовом послије 13 година на власти.

Након што је АКП освојила три убједљиве побједе на општим изборима 2002, 2007. и 2011. године, сада се јављају први знаци слабљења подршке коју ова партија ужива, док економски раст посустаје, а све су жешће полемике о ономе што критичари види као Ердоганове ауторитарне тенденције.

Неколико анкета је наговијестило да би међу 31 политичком странком, колико их учествује на изборима, АКП могла да освоји далеко мање од 50 одсто гласова колико јој је припало 2011. године, те јој сада предвиђају од нешто испод 40 одсто до 45 одсто гласова, што значи да би могла да јој измакне двотрећинска већина, па чак и праг од 276 мјеста колико је потребно за просту већину.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар