Izbori u Turskoj

U Turskoj su jutros u 8 sati po lokalnom, a 7 sati po srednjeevropskom vremenu otvorena glasačka mjesta na kojima će građani te zemlje glasati na parlamentarnim izborima, javile su svjetske agencije.

Svijet 07.06.2015 | 10:45
Izbori u Turskoj

Ti izbori predstavljaju važan test za stranku predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, čiju bi želju da izmijeni ustav i izdejstvuje veća predsjednička ovlašćenja mogla da osujeti prokurdska Narodna demokratska partija (HDP), kao odlučujući faktor za ishod glasanja.

Birališta, na kojima će moći da glasa više od 53,7 miliona građana Turske sa pravom glasa, zatvaraju se u 17 sati po lokalnom vremenu, prenijela je agencija AFP.

Izbori za novi saziv 550-članog parlamenta održavaju se u kritičnom trenutku u modernoj istoriji ove zemlje, s obzirom na neizvjesnost koja lebdi iznad njenog puta ka EU, njene sposobnosti da kontroliše 1.300 kilometara dugu granicu sa Irakom i Sirijom, i budućnosti 1,8 miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj.

Prema svim prognozama, HDP bi mogla osvojiti četvrtu poziciju sa nešto iznad ili ispod 10 odsto glasova, a upravo je taj procenat granica između trijumfa i poraza, jer prema striktnom pravilu samo stranka koja pređe taj prag može da ima svoje poslanike u parlamentu, prenosi AFP.

Ukoliko HDP osvoji više od 10 odsto glasova, mogla bi da "pomrsi konce" Erdoganovoj Partiji pravde i razvoja (AKP) koja želi da pretvori parlamentarni sistem u predsjednički, a prokurdska partija bi vladajuću stranku čak mogla i da prisili da oformi koaliciju.

Erdogan, koji je više od 10 godina bio premijer prije nego što je u avgustu 2014. postao predsjednik, želi da AKP, čiji je suosnivač, obezbijedi sebi dvotrećinsku većinu kako bi izmijenila ustav, ali se ta stranka sada suočava sa najvećim izbornim izazovom poslije 13 godina na vlasti.

Nakon što je AKP osvojila tri ubjedljive pobjede na opštim izborima 2002, 2007. i 2011. godine, sada se javljaju prvi znaci slabljenja podrške koju ova partija uživa, dok ekonomski rast posustaje, a sve su žešće polemike o onome što kritičari vidi kao Erdoganove autoritarne tendencije.

Nekoliko anketa je nagovijestilo da bi među 31 političkom strankom, koliko ih učestvuje na izborima, AKP mogla da osvoji daleko manje od 50 odsto glasova koliko joj je pripalo 2011. godine, te joj sada predviđaju od nešto ispod 40 odsto do 45 odsto glasova, što znači da bi mogla da joj izmakne dvotrećinska većina, pa čak i prag od 276 mjesta koliko je potrebno za prostu većinu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar