5Г иновације убрзавају мобилни пренос података

Компанија Ериксон спроводи тестирања 5Г мреже у Шведској и Сједињеним Америчким Државама, иако се очекује се да ће нова генерација мобилне мреже 5Г која ће убрзати мобилни пренос података, бити доступна на тржишту око 2020. године.

Информационе технологије 05.06.2015 | 08:03
5Г иновације убрзавају мобилни пренос података

Ериксонов нови 5Г концепт на изглед делује једноставно, мобилни уређај који поседује 5Г технологију повезује се у исто време са неколико 5Г ћелија, односно остварује конекцију на више тачака чиме се обезбеђује прилагодљивост, која гарантује да уређај одржава висококвалитетну везу са 5Г мрежом, док се креће између ћелија, наводи компанија.

Такође, 5Г омогућава пренос неколико група различитих сигнала (Мултипле Инпут Мултипле Оутпут - МИМО) путем истог радио канала до мобилног уређаја и овај процес се зове дистрибутед МИМО и он ће омогућити брзину доwнлинка вишу за 100 одсто.

Како би био спреман за комерцијалну употребу у 2020. години, 5Г развој мора да пређе из лабораторије на тестирања на постојећим мрежама. Конекција на више тачака и дистрибутед МИМО, које подржава Ериксонов 5Г интерфејс, управо показују да 5Г полако прелази на тестирања и имплементацију у постојећим мрежама“, рекао је 5Г Стратегиц Продуцт менаџер компаније Ериксон Хакан Андерсон.

Ериксон тестирања 5Г мреже спроводе се у граду Плано у Тексасу и у Стокхолму, саопштила је компанија.

Такође, Ериксон активно ради на пилот пројекту, који ће користити 5Г технологију за комуникацију и даљинско управљање различитим операцијама.

У сарадњи неколико шведских компанија, пројекат је замишљен како би побољшао продуктивност и безбедност у шведским рудницима.

У почетној фази пројекта, развој 5Г система, који се састоји од нових и постојећих технологија, биће коришћен за даљинско управљање Волво камиона, који превозе руду из рудника.

Овај пилот пројекат је заједничка сарадња Ериксона и компанија АББ, Болиден, СИЦС Сwедисх ИЦТ и Волво Цонструцтион Еqуипмент.

Компанија Ериксон је покретачка снага за умрежено друштво - глобални лидер у технолошким комуникацијама и услугама.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сонy Xпериа З3+

05.06.2015 07:53

То је телефон отпоран на воду и предвидјен да се носи с 5Г. Радо бих га имала али не иде. Бољи је и од ИПХОНЕ и од Самсунга.

ОДГОВОРИТЕ