Хаг да се изјасни о налогу за хапшење

Правни заступник Србије Саша Обрадовић изјавио је да се обратио Хашком трибуналу са захтјевом да се Трибунал изјасни о томе да ли је за повратак у Хаг лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља потребан налог за хапшење.

Србија 02.06.2015 | 09:02
Хаг да се изјасни о налогу за хапшење

Обрадовић је за "Блиц" из Њујорка, гдје се припрема за сједницу Савјета безбједности УН посвећену раду Хашког трибунала, потврдио да је његов поднесак јуче предат том суду, али је истакао да је садржај повјерљив.

Он је навео да је тим поднеском од Жалбеног већа затражено да се изјасни о налогу за хапшење, који је према Закону о сарадњи Србије са Трибуналом неопходан за покретање поступка изручења.

Обрадовић је крајем прошле седмице најавио да ће затражити од Жалбеног вијећа Хашког трибунала да га саслуша и потом се изјасни да ли је за повратак Војислава Шешеља потребан налог за хашпење.

Он је објаснио да је Србија добила одлуку Жалбеног вијећа од 22. маја, којом је наложен повратак Војислава Шешеља у притвор у Хагу, али не и налог за хапшење.

Обрадовић је тада рекао да је од Секретаријата трибунала добио информацију да налог за хапшење није потребан, али да поступајући судија у Вишем суду у Београду очекује да добије налог, у складу са српским законом.

Он је најавио да ће зато од Трибунала тражити да буде саслушан заједно са представником Секретаријата трибунала и објаснио да очекује да та расправа буде заказана у року од десетак дана.

Шешељ је пуштен на привремену слободу у новембру прошле године након 12 година проведених у притвору, током којих још није изречена ни првостепена пресуда.

На инсистирање главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца, Жалбено вијеће наложило је Влади Србије да га ухапси до 26. маја или у што краћем року након тога.

Шешељ је 2003. године отишао добровољно у Хашки притвор, а сада је најавио да се више неће добровољно враћати.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ублеха

02.06.2015 08:56

Па они знају ваљда шта је потребно ? Ако већ мораш нешто да питаш, па питај, рецимо :" Јел вук појео Црвенкапицу , ил' се само тако прича... "

ОДГОВОРИТЕ