Hag da se izjasni o nalogu za hapšenje

Pravni zastupnik Srbije Saša Obradović izjavio je da se obratio Haškom tribunalu sa zahtjevom da se Tribunal izjasni o tome da li je za povratak u Hag lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja potreban nalog za hapšenje.

Srbija 02.06.2015 | 09:02
Hag da se izjasni o nalogu za hapšenje

Obradović je za "Blic" iz Njujorka, gdje se priprema za sjednicu Savjeta bezbjednosti UN posvećenu radu Haškog tribunala, potvrdio da je njegov podnesak juče predat tom sudu, ali je istakao da je sadržaj povjerljiv.

On je naveo da je tim podneskom od Žalbenog veća zatraženo da se izjasni o nalogu za hapšenje, koji je prema Zakonu o saradnji Srbije sa Tribunalom neophodan za pokretanje postupka izručenja.

Obradović je krajem prošle sedmice najavio da će zatražiti od Žalbenog vijeća Haškog tribunala da ga sasluša i potom se izjasni da li je za povratak Vojislava Šešelja potreban nalog za hašpenje.

On je objasnio da je Srbija dobila odluku Žalbenog vijeća od 22. maja, kojom je naložen povratak Vojislava Šešelja u pritvor u Hagu, ali ne i nalog za hapšenje.

Obradović je tada rekao da je od Sekretarijata tribunala dobio informaciju da nalog za hapšenje nije potreban, ali da postupajući sudija u Višem sudu u Beogradu očekuje da dobije nalog, u skladu sa srpskim zakonom.

On je najavio da će zato od Tribunala tražiti da bude saslušan zajedno sa predstavnikom Sekretarijata tribunala i objasnio da očekuje da ta rasprava bude zakazana u roku od desetak dana.

Šešelj je pušten na privremenu slobodu u novembru prošle godine nakon 12 godina provedenih u pritvoru, tokom kojih još nije izrečena ni prvostepena presuda.

Na insistiranje glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, Žalbeno vijeće naložilo je Vladi Srbije da ga uhapsi do 26. maja ili u što kraćem roku nakon toga.

Šešelj je 2003. godine otišao dobrovoljno u Haški pritvor, a sada je najavio da se više neće dobrovoljno vraćati.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ubleha

02.06.2015 10:56

Pa oni znaju valjda šta je potrebno ? Ako već moraš nešto da pitaš, pa pitaj, recimo :" Jel vuk pojeo Crvenkapicu , il' se samo tako priča... "

ODGOVORITE