Нова правила израелске војске за Тwиттер, Фацебоок и WхатсАпп

Суочена с новим "непријатељем" - друштвеним мрежама, израелска војска је донела нова правила како би ред уступио место хаосу и да би навела војнике да добро размисле пре него што поставе информације о свом животу у војној бази, преносе данас медији.

Информационе технологије 02.06.2015 | 08:29
Нова правила израелске војске за Тwиттер, Фацебоок и WхатсАпп

У последњих неколико година армија је претрпела више бура због коришћења друштвених мрежа.

Прошле недеље је петоро падобранаца кажњено јер су објавили снимак на коме се види како у униформама играју уз израелску песму с Евровозије "Златни дечко", док се у позадини види транспортно оклопно возило.

Пре годину дана неколико десетина војника поставило је на Фацебооку своје фотографије уз поруке солидарности с војником, који је снимио како репетира оружје на Палестинца.

Врхунац је био када су девојке на одслужењу војног рока објавиле фотографије на којима су обнажене и држе оружје, а Еден Аберџил је на фејсбуку поставила своју слику испред притворених Палестинаца, завезаних оцију и са лисицама на рукама.

Потпис фотографије гласио је: "Најлепши период мог живота".

Војни документ објављен пре годину дана с објашњинима војних правила у односу на друштвене мреже није решио проблем.

Аутор новог документа је главни војни официр задужен за образовање, бригадни генерал Авнер Паз-Цук, који се консултовао са комитетом, основаним на основу инструкција бившег шефа армије Израела Бенија Ганца.

Овог пута је војска тачно одредила шта сме, а шта не сме да ради војник и израелски медији коментаришу да је остало мало простора за оне који намеравају да се праве како нешто нису знали. Ко год прекрши правила биће судски гоњен и суочиће се са казном.

"Војници ИДФ (израелске одбрамбене армије) могу да користе друштвене мреже, укључујући и објављивање фотографија у униформама", наводи се у документу, али уз читав низ ограничења. Централни део је да корисници таквих мрежа не смеју да одају тајне информације.

Не смеју да буду објављивање фотографије база, бројеви дивизија, опрема или тајна кретања трупа. Осим тогам, војницима се наређује да поштују људско достојанство и да не руше углед другог војника, друге особе или одређене групе.

На основу нових правила забрањује се било какав садржај који ће нанети штету приватности појединца и наређује војницима да чувају репутацију армије и њен јавни имџ.

У документу се наводи да војник не сме да показује војну јединицу, дивизију или било који аспект ИДФ у лошем светлу, или као некомпетентну.

Друга правило се односе на команданте од који се тражи да личним примером покажу како се ваља владати и да не бришу линије између себе и својих војника, како у бази и ван ње, тако и на бојном пољу.

"Ако сте командант дивизије или одреда морате имати на уму да се не повезујете с војницима преко Wхатсапп-а", рекао је Паз-Цук.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар