Цигарете поскупјеле од данас до 20 фенинга

Како је и најављено, цигарете су у БиХ од данас скупље за 10 до 20 фенинга, а ријеч је о укупно 26 брендова, који излазе из производних погона Фабрике дувана Сарајево, "Реемтсма ГмбХ" Хамбург те "Империал Тобаццо" Скопље.

Босна и Херцеговина 01.06.2015 | 23:02
Цигарете поскупјеле од данас до 20 фенинга

Практично, пушачима којима је потребна једна пакла дневно мјесечни трошак за овај порок већ од овог мјесеца биће "тежи" и до шест марака.

Између осталих, на трафикама и у осталим продајним објектима поскупјели су брендови Давидофф Цлассиц, Wест Ред, Роyал Блуе, Дива Слимс, Дрина Голд и бројни други.

Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, рекао је да су продавци, у чијој су понуди цигарете које су данас поскупјеле, дужни да у року од десет дана доставе УИО БиХ пописне листе које садрже податке о залихама цигарета којим је цијена повећана.

Он је казао да је приход од акциза на дуван и дуванске прерађевине лани износио 757,9 милиона КМ. Како је додао, тај приход је 2009. године био "тежак" тек 449,4 милиона марака.

Иначе, стручњаци, који истичу да свако поскупљење цигарета проузрокује смањење броја пушача, надају се да ће и овај талас резултирати таквим трендом. Подсјећају и на бројне штетне ефекте дуванског дима.

"Сагоријевањем дувана ствара се 4.000 штетних састојака, од којих је 45 изразито канцерогено. Доказано је да су тумори горњег респираторног система у више од 80 одсто случајева узроковани пушењем", рекао је раније Дарко Марковић, национални координатор за контролу дувана при Министарству здравља и социјалне заштите РС.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пушач

01.06.2015 19:04

Мораце се набавити електронска цигарета,нема ми друге

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

01.06.2015 21:59

Купиш апаратић за пуњење, филтере и дуван на пијаци или испод руке за 25км и мјесец дана миран, мања је и штета него електронска циг., балиране су хит, вјерујем да 20% пушача одавно то ради. Наравно, због уштеде, а на тај начин помажемо домаће производјаче дувана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бане80

02.06.2015 12:14

Како цијена иде горе све су ми сладје И све висе пусим...