Лоши путеви у БиХ уништавају аутомобиле

Ударне рупе, пукотине, улегнућа, избочине, те остала оштећења све су очигледнија и осјетнија на путевима у БиХ, због чега негодују возачи и путници, а подржавају их стручњаци.

Босна и Херцеговина 01.06.2015 | 23:03
Лоши путеви у БиХ уништавају аутомобиле

Незадовољство је, према ријечима саобраћајних инжењера, оправдано јер, како појашњавају, лоши путеви истовремено и уништавају возила и повећавају ризик од несреће.

Ситуација је, истичу наши саговорници, додатно погоршана након лањских поплава, клизишта и одрона, који су девастирали саобраћајнице, након чега је доста урађено на њиховој проходности, а мало на модернизацији страдалих дионица, али и оних које нису погођене непогодама.

Када је прије неколико дана Бањалучанин Марко Вујановић путовао из свог града у Сарајево остао је запрепаштен видјевши у каквом је стању добар дио путних праваца које је обишао.

"Чим се у бањалучком насељу Карановац одвојите према Кнежеву, настају проблеми. Пут је, благо речено, у ужасном стању. Наишли смо на бројне ударне рупе и имате осјећај да ће на возилу отпасти точак, а о камењу које се одронило на пут сувишно је говорити", наводи Вујановић.

Вујановић и остали који негодују с разлогом су огорчени, сматра Шевал Ковачевић, инжењер саобраћаја, који оцјењује да нам је путна инфраструктура у очајном стању.

"Имамо јака возила, а никакву инфраструктуру. Ако је инфраструктура у крајње лошем стању, то много утиче и на повећан број саобраћајних незгода. Осим тога, када је о удобности ријеч - улегнућа, избочине и слична оштећења замарају и путнике и возача", оцјењује Ковачевић.

Други велики проблем јесте то што возила и те како трпе због лоших путева.

"Нема возила којем дијелови не страдају на лошим путевима. Посљедице су огромне", напомиње Ковачевић.
С његовим се ставовима увелико слаже и Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, који каже да, у зависности од брзине кретања возила које је налетјело на ударну рупу, долази до мањих или већих оштећења.
"Када континуирано дужи период наилазите на такве дијелове коловоза, долази до квара на возилу", наглашава Радовић.
Осврћући се на безбједност, он сматра да су лошији путеви уједно и мање безбједни од квалитетнијих.

"Сви ми као возачи, избјегавајући ударне рупе, некад дођемо у ситуацију да пређемо у другу саобраћајну траку, а што може представљати повећан ризик од настанка саобраћајне незгоде", рекао је Радовић, који истиче да су лањске поплаве и клизишта додатно закомпликовали ситуацију јер је штета била велика, а управљачи путева су у тешкој ситуацији.

Из "Цеста Федерације БиХ" кажу да су лани утрошена 28,72 милиона КМ на радове редовног одржавања и 16,58 милиона КМ на инвестиције.

"Већина дионица је обухваћена пројектима санације и модернизације магистралних цеста ФБиХ и цијенимо да ће у наредном периоду бити саниране и модернизиране све дионице оштећене у поплавама 2014. године", каже Сенад Смајловић из Сектора одржавања, заштите цеста и сигурности промета "Цеста Федерације БиХ".

Наталија Кострешевић, сарадник за информисање у "Путевима РС", истиче да се стање путне мреже магистралних и регионалних путева РС може оцијенити задовољавајућим, с обзиром на финансијска средства која се издвајају на путеве јер се, како појашњава, из тих средстава врше редовно одржавање, изградња, инвестициона улагања и заштита магистралних и регионалних путева.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Патриота

01.06.2015 14:44

Шта лоши одлични бољи немамо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

01.06.2015 14:59

На основу чега ова лоповска држава наплаћује порез на половне аутомобиле увезене из ЕУ! Ако нема царине, нема ни пореза. Може се наплатити само оних 30КМ за препис, и регистрација! Ова отимачина да буде одмах обустављена. Босићу, ријеши то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

01.06.2015 16:29

За кога смо гласали треба минирати све мостове булдоздерима подерати путеве јер боље не заслузујемо а за ове сто смо гласали они имају авионе хеликоптере тако да це њима бити добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

јојо

01.06.2015 19:24

Циме се ти хранис???

Name

а знате

02.06.2015 06:29

Приликом регистрације узети паре за цестем, воде заштиту околине, ПА ГДЈЕ СЕ ТЕ СИЛНЕ ПАРЕ УТРОШЕ СВАКЕ ГОДИНЕ?

ОДГОВОРИТЕ