У Азији угинуло 85 хиљада антилопа

Темпом којим сада умиру, Сајга антилопе би у дивљини могле да потпуно нестану за само неколико недеља.

Свијет 28.05.2015 | 14:01
У Азији угинуло 85 хиљада антилопа

Сајга антилопе (лат.Саига татарица) живе у степама средње Азије у равницама покривеним високом травом и познате су по екстремно необичној, превеликој и флексибилној структури њушке. Њихова њушка подсећа на сурлу и има посебне длачице и жлезде које филтрирају песак и прашину, а такође има функцију да у хладним данима греје ваздух пре него што дође до плућа.



Међутим, сајга антилопе налазе се на списку угрожених врста од 90-их година прошлог века, након пада Совјетског савеза када је ослабила контрола криволова, па им се број смањио за чак три четвртине.

У протеклих неколико недеља процењује се да је угинуло 85 хиљада јединки, саопштиле су казахстанске власти, но оно што више забрињава јесте што се не зна разлог зашто. Пре годину дана власти су саопштиле како је број антилопа тек виши од 250 хиљада. Мањи број живи у Русији и Монголији, но оне нису захваћене мистериозном смрћу.

Извештаји о мртвим антилопама се готово свакодневно појављују, а број угинулих животиња се застрашујуће брзо повећава, са стотина на хиљаде, па и на десетине хиљада.

 Инфекција Пастеурелла бактерија сматра се највероватнијим узроком њихове смрти, но више информација ће се добити тек после детаљне истраге. Казахстанско министарство пољопривреде наводи како су се велика одумирања догађала и раније, но губитак готово трећине популације у тако кратком времену је без преседана, не само за сајга антилопе већ и за било коју другу врсту.

Није познато како је инфекција била тако брзо проширена међу антилопама те како је болест, која иначе убија само слабије јединке, постала смртоносна тако брзо.



- Ово се претвара у потпуно катастрофу. Страхујемо да животиње умиру и даље, а ми немамо коначан број, но очекујемо да ће расти - саопштила је ЕЈ Милнер-Гуланд, директорка организације "Саига Цонсерватион Аллианце".

Извор: Јутарњи хр.

Коментари / 0

Оставите коментар