Видео - НБА плеј-оф: Ратници у великом финалу након 40 година!

Кошаркаши Голден Стејт Вориорса пласирали су се у велико финале НБА лиге, пошто у финалу западне конференције надиграли Хјустон Рокитсе са 4-1 у серији.

Кошарка 28.05.2015 | 13:00
Видео - НБА плеј-оф: Ратници у великом финалу након 40 година!

Вориорси су у петом мечу лако славили на свом паркету са 104:90 и тако се пласирали у прво финале од 1975. године када су последњи пут били шампиони.

Изабраници Стива Кера ће се за прстен у најјачој лиги света борити са Кливленд Кавалирсима који су почистили Атланта Хоксе, а та серија почиње четвртог јуна.

Момци из Оукленда сада имају прилику да на најбољи начин заврше феноменалну сезону у којој су оборили рекорд са 67 победа у регуларном делу сезоне. Пре Хјустона, екипа предвођена МВП-ијем Стефом Каријем у плеј-офу је елиминисала Њу Орлеанс Пеликансе и Мемфис Гризлисе.

Кари је и овога пута био најбољи појединац меча, иако је у претходном доживео стравичан пад и благу контузију главе. Плејмејкер је меч завршио са 26 поена (7-21 из игре, 3-11 за три), уз 8 скокова, 6 асистенција и 5 украдених лопти.

„Зашто да ми не будемо шампиони? Обала Сан Франциска чекала је ово 40 година, мислим да је време“, рекао је Кари док је примао пехар за шампиона Запада, и то из руку Алвина Етлса човека који их је 1975. довео до јединог прстена.

Хјустон је боље отворио меч и имао вођство на крају прве деонице, али су домаћини преокренули у другом делу и до краја одржавали стечену предност. У последњој четвртини задесио их је нови пех, пошто је према првим информацијама Клеј Томпсон задобио потрес мозга, након судара са Тревором Аризом. Томпсон је изашао са паркета, али се неколико минута касније вратио са неколико шавова на десном уху.

Томпсон је меч завршио са 20 поена, а одличан је био и Херисон Барнс са четири поена више и 7 ухваћених лопти. Ендру Богут се није уписао, али је забележио 14 скокова, један више од Грина.

Разлог новог пораза Хјустона лежи у очајној партији прве звезде Џејмса Хардена, који је остварио негативни рекорд каријере са чак 13 изгубљених лопти. Харден је погодио само два шута из 11 покушаја из игра (0-3 за три), завршивши меч са 14 поена и 6 скокова. Прва брада НБА лиге од 14 поена 10 је дала са линије за слободна бацања, па са таквим учинком Рокитси нису имали никакве шансе.

„Покушавао сам да учиним мало више него што треба, губио сам лопте и давао им лаке поене из транзиције. Ово није начин на који смо желели да завршимо јер је била веома добра сезона за нас. Следеће године желимо да урадимо боље и урадићемо“, рекао је разочарани Харден.

Најбољи у гостујућој екипи био је центар Двајт Хауард са 18 поена и 16 скокова, док су двоцифрени још били Кори Бруер (16), Тревор Ариза (15) и Џош Смит (11).

Сада је на реду велико финале у које ће бити окршај двојице најбољих играча лиге – Стефона Карија и Леброна Џејмса.

У регуларној сезони Вориорси и Кавалирси су играли два пута, свако је славио пред својим навијачима, али су у Калифорнији гости били без Леброна. Он је у мечу у Охају крајем фебруара убацио Вориорсима 42 поена.

Предност домаћег терена има Голден Стејт, серија почиње 4. јуна у Оукленду.

Коментари / 0

Оставите коментар