Припрема се ново поскупљење струје?

Регулаторна комисија Републике Српске још није одлучила да ли ће одобрити захтјев Електропривреде за повећање цијена електричне енергије, а већ стижу и нови захтјеви који ће додатно оптеретити рачуне грађана. Повећање цијене својих услуга тражи и Електропренос БиХ.

Босна и Херцеговина 23.05.2015 | 16:45
Припрема се ново поскупљење струје?

Електропренос БиХ је заједничка компанија Републике Српске и Федерације БиХ и њен посао састоји се у томе да сву електричну енергију произведену у електранама пренесе до електродистрибутивних подручја или великих индустријских потрошача, те да у циљу увоза, извоза или транзита електричне енергије повеже електроенергетски сектор БиХ са електроенергетским сектором сусједних земаља.

Електропренос БиХ финансира се наплатом тарифа за пренос електричне енергије, а то плаћају сви грађани БиХ преко рачуна за струју у који је урачуната тарифа за пренос.

Висину тарифе за пренос сваке године одрђује ДЕРК, Државна регулаторна комисија за електричну енергију, а како незванично сазнаје БН телевизија Електропренос БиХ ових дана је од ДЕРК-а затражио повећање цијене тарифа.

Уз већ најављено повећање цијене електичне енергије из Електропривреде Републике Српске, додатно повећање и тарифа Електропреноса БиХ представљало би огроман ударац на кућни буџет свих становника, јер су рачуни за струју за већину и без повећања превелики.

Огорчени грађани Републике Српске, које смо питали шта мисле о новом повећању цијене електричне енергије, за то криве, како кажу, предизборно запошљавање у електроенергитским предузећима.

Сматрају да власти немају осјећај према грађанима, прије свега пензионерима и оним са најмањим примањима. Истичу да је срамотно повећати пензије 3%, а након тога струју за 20-30%.

Новац прикупљен наплатом тарифе Електропренос БиХ требао би већим дијелом да троши за одржавање електропреносне мреже и изградњу нових капацитета који би побољшали стање дистрибутивне електро мреже. Међутим судећи према стању електромреже у БиХ, све су прилике да новац од тарифа, а ради се о милионским износима, Електропренос БиХ троши на лична примања запослених.

Ова компанија тренутно запошљава близу хиљаду и по радника а просјек личних примања им је око хиљаду и 700 марака што је дупло више од просјека плата у БиХ. Ново повећање тарифа за раднике Електропреноса значило би и ново повећање плата, чији би просјек достигао скоро 2 хиљаде марака.

Овај податак Електропренос БиХ сврстава на сам врх листе најпожељнијих компанија за рад, па не чуди да су радници Електропреноса БиХ син Жељке Цвијановић премијера Републике Српске и ћерка Зорана Тегелтије министра финснсија у Влади Српске.

Детаљном анализом списка запослених вјероватно би се дошло и до имена функционерских супруга, зетова и остале родбине и то из оба ентитета јер је ово подсјећамо, заједничка компанија.

То "заједништво" присиљени су да заједничким снагама из својих џепова финасирају грађани БиХ.

(БН ТВ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Треба наплаћати све снсдов-е фирме

23.05.2015 14:57

Сједиште електропреноса у Бања Луци обезбјеђује иста фирма која и обезбјеђује Службени гласник значи блиска са властима.Сигурно би их јефтиније коштало властито обезбјеђење

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

23.05.2015 15:14

БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ ПИТАЊЕ ЈЕ САД... КАЖЕ МИЛЕ ЖЕЉКИ... ПАШЋЕМО НА СТРУЈИ, АКО ЈЕ ПОСКУПИМО, А АКО ЈЕ НЕ ПОСКУПИМО ГОТОВИ СМО...УРАДИ НЕШТО ПАМЕТНО ПРЕДСЈЕДНИЦЕ, ПОСКУПИ СТРУЈУ И ПОДНЕСИ ОСТАВКУ, НЕКА СЕ ЈАВИ СЛЕДЕЦИ ПРЕМИЈЕР, А КО ЈЕ СЛЕДЕЦИ, МА ОНАЈ ШТО ВОДИ "НОВУ БАНКУ" НЕ ЗНАМ КАКО СЕ ЗОВЕ, АЛИ МИСЛИМ ДА ОДГОВАРА ЈЕР ЈЕ ЕКОНОМИСТА И ПОСЛУСАН ЈЕ ДЕЧКО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

23.05.2015 15:58

Поцетком године у Брцком су поред 9,50 км за "ангазовану струју" додали НОВУ за "струјно мјесто" од 5,50 км.. ПЛУС ПДВ на ОБЈЕ цифре.. У преводу ПОРЕЗ на порез.. Јадник пензионер скуцкао за СТЕДНЕ сијалице и некако устеди од 6 до 9 км на мјесец а ови кретени одмах срезали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

24.05.2015 06:42

Мјесечно 15 КМ без ПДВ, а да не потрошиш ни један КW струје.Бирали смо, ето нам га.

Name

Тик Так

23.05.2015 16:50

Само још порез на Ваздух,Сунце,Снијег и Кису и то је онда то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лабуд

23.05.2015 19:17

Зивио друг Милорад

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

23.05.2015 20:26

Електријада етно село.тацка.

ОДГОВОРИТЕ