Priprema se novo poskupljenje struje?

Regulatorna komisija Republike Srpske još nije odlučila da li će odobriti zahtjev Elektroprivrede za povećanje cijena električne energije, a već stižu i novi zahtjevi koji će dodatno opteretiti račune građana. Povećanje cijene svojih usluga traži i Elektroprenos BiH.

Bosna i Hercegovina 23.05.2015 | 16:45
Priprema se novo poskupljenje struje?

Elektroprenos BiH je zajednička kompanija Republike Srpske i Federacije BiH i njen posao sastoji se u tome da svu električnu energiju proizvedenu u elektranama prenese do elektrodistributivnih područja ili velikih industrijskih potrošača, te da u cilju uvoza, izvoza ili tranzita električne energije poveže elektroenergetski sektor BiH sa elektroenergetskim sektorom susjednih zemalja.

Elektroprenos BiH finansira se naplatom tarifa za prenos električne energije, a to plaćaju svi građani BiH preko računa za struju u koji je uračunata tarifa za prenos.

Visinu tarife za prenos svake godine odrđuje DERK, Državna regulatorna komisija za električnu energiju, a kako nezvanično saznaje BN televizija Elektroprenos BiH ovih dana je od DERK-a zatražio povećanje cijene tarifa.

Uz već najavljeno povećanje cijene elektične energije iz Elektroprivrede Republike Srpske, dodatno povećanje i tarifa Elektroprenosa BiH predstavljalo bi ogroman udarac na kućni budžet svih stanovnika, jer su računi za struju za većinu i bez povećanja preveliki.

Ogorčeni građani Republike Srpske, koje smo pitali šta misle o novom povećanju cijene električne energije, za to krive, kako kažu, predizborno zapošljavanje u elektroenergitskim preduzećima.

Smatraju da vlasti nemaju osjećaj prema građanima, prije svega penzionerima i onim sa najmanjim primanjima. Ističu da je sramotno povećati penzije 3%, a nakon toga struju za 20-30%.

Novac prikupljen naplatom tarife Elektroprenos BiH trebao bi većim dijelom da troši za održavanje elektroprenosne mreže i izgradnju novih kapaciteta koji bi poboljšali stanje distributivne elektro mreže. Međutim sudeći prema stanju elektromreže u BiH, sve su prilike da novac od tarifa, a radi se o milionskim iznosima, Elektroprenos BiH troši na lična primanja zaposlenih.

Ova kompanija trenutno zapošljava blizu hiljadu i po radnika a prosjek ličnih primanja im je oko hiljadu i 700 maraka što je duplo više od prosjeka plata u BiH. Novo povećanje tarifa za radnike Elektroprenosa značilo bi i novo povećanje plata, čiji bi prosjek dostigao skoro 2 hiljade maraka.

Ovaj podatak Elektroprenos BiH svrstava na sam vrh liste najpoželjnijih kompanija za rad, pa ne čudi da su radnici Elektroprenosa BiH sin Željke Cvijanović premijera Republike Srpske i ćerka Zorana Tegeltije ministra finsnsija u Vladi Srpske.

Detaljnom analizom spiska zaposlenih vjerovatno bi se došlo i do imena funkcionerskih supruga, zetova i ostale rodbine i to iz oba entiteta jer je ovo podsjećamo, zajednička kompanija.

To "zajedništvo" prisiljeni su da zajedničkim snagama iz svojih džepova finasiraju građani BiH.

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Treba naplaćati sve snsdov-e firme

23.05.2015 14:57

Sjedište elektroprenosa u Banja Luci obezbjeđuje ista firma koja i obezbjeđuje Službeni glasnik znači bliska sa vlastima.Sigurno bi ih jeftinije koštalo vlastito obezbjeđenje

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

23.05.2015 15:14

BITI ILI NE BITI PITANJE JE SAD... KAŽE MILE ŽELJKI... PAŠĆEMO NA STRUJI, AKO JE POSKUPIMO, A AKO JE NE POSKUPIMO GOTOVI SMO...URADI NEŠTO PAMETNO PREDSJEDNICE, POSKUPI STRUJU I PODNESI OSTAVKU, NEKA SE JAVI SLEDECI PREMIJER, A KO JE SLEDECI, MA ONAJ ŠTO VODI "NOVU BANKU" NE ZNAM KAKO SE ZOVE, ALI MISLIM DA ODGOVARA JER JE EKONOMISTA I POSLUSAN JE DEČKO...

ODGOVORITE
Name

Logika...

23.05.2015 15:58

Pocetkom godine u Brckom su pored 9,50 km za "angazovanu struju" dodali NOVU za "strujno mjesto" od 5,50 km.. PLUS PDV na OBJE cifre.. U prevodu POREZ na porez.. Jadnik penzioner skuckao za STEDNE sijalice i nekako ustedi od 6 do 9 km na mjesec a ovi kreteni odmah srezali.

ODGOVORITE
Name

Milojko

24.05.2015 06:42

Mjesečno 15 KM bez PDV, a da ne potrošiš ni jedan KW struje.Birali smo, eto nam ga.

Name

Tik Tak

23.05.2015 16:50

Samo još porez na Vazduh,Sunce,Snijeg i Kisu i to je onda to!

ODGOVORITE
Name

Labud

23.05.2015 19:17

Zivio drug Milorad

ODGOVORITE
Name

mila

23.05.2015 20:26

Elektrijada etno selo.tacka.

ODGOVORITE