Због слушања гласне музике оштећен слух

Светска здравствена организација (СЗО) упозорава да би више од милијарду људи могло да има проблема са слухом због слушања прегласне музике

Здравље 23.05.2015 | 11:24
Због слушања гласне музике оштећен слух

Светска здравствена организација (СЗО) упозорава да би више од милијарду људи могло да има проблема са слухом због слушања прегласне музике.

Стручњаци наводе да би се ови поремећаји могли јавити као последица слушања музике преко слушалица или на концертима, посебно на фестивалима електронске музике.

Ниво звука на неким од ових манифестација може да достигне 120 децибела и то у трајању од по неколико сати.

Одговарајући на питања телевизије НБЦ Њуз, др Срикант Черукури је рекао да је данас губитак слуха код тинејџера за 30 одсто већи него током 1980-их и 1990-их година.

"Раније сте имали вокмен са две батерије АА и слушалицама које су биле постављене на ушима. Приликом појачавања, звук би се деформисао, а батерије би слабиле. Данас имамо смартфоне који су заправо изузетно комплексни и квалитетни компјутери", објаснио је он, саветујући младима да по сваку цену избегавају слушалице које се гурају у уши јер оне још више приближавају звук бубној опни.

Да би се заштитили од прегласне музике, стручњаци саветују коришћење ћепића за уши. Они, такође, препоручују младима да се придржавају златног правила "60/60": да држе звук на МП3-у испод 60 одсто максималне јачине и слушају музику на овом и сличним уређајима највише 60 минута.

Извор: Новости

 

Коментари / 0

Оставите коментар