Ципрас послао пријетеће писмо ММФ-у

Грчки премијер Алексис Ципрас упозорио је кредиторе да Грчка не може отплатити дуг ММФ-у од 750 милиона евра, уколико јој они одмах не обезбједе ликвидност.

Свијет 17.05.2015 | 12:23
Ципрас послао пријетеће писмо ММФ-у

Позивајући се на европске изворе, лист наводи да је Ципрас 8. маја послао пријетеће писмо предсједнику Европске комисије Жан Клод Јункеру, шефу ММФ-а Кристин Лагард и предсједнику Европске централне банке Марију Драгију.

У том писму Ципрас је рекао да Грчкој недостају домаћи извори ликвидности за испуњавање, како домаћих, тако и страних дужничких обавеза, и да није добила никакву помоћ за отплату дуга од 240 милијарди евра, још од прошлог августа.

За враћање ликвидности, Ципрас је предложио да ЕЦБ повећа ниво за издавање грчких трезорских записа, као и дјелимичну исплату транше кредита од 7,3 милијарде евра, повратак 1,9 милијарди евра од профита који је ЕЦБ направила купујући грчке обвезнице од 2010. године и повратак 1,2 милијарде евра, уплаћених у фонд помоћи еврозоне ЕФСФ.

Писмо је посматрано као могући блеф и појачало је климу неповјерења између двије стране, наводе лист, а преноси Ројтерс.Грчке готовинске резерве се смањују и преговори између Ципрасове левичарске владе са кредиторима о новчаним реформама касне мјесецима.

Ципрас је у петак рекао да су Грчка и њени кредитори пронашли заједничку полазну тачку у преговорима, али да влада неће одступити од својих "црвених линија", међу којима су одбијање смањења плата и пензија.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Симе

17.05.2015 11:16

Тако је Ципрас само их у цело треба ударати, па доста је заје.авања од стране ових одозго, немој платити и ста онда? НИСТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИТАР

17.05.2015 11:25

ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ И ОВАЈ БАЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

17.05.2015 15:50

Колико год да вам се да вама није доста, заборављате да дуг треба и врацати, а не само узимати и красти и кад се нагепате онда смијените владу, па опет испоцетка.

ОДГОВОРИТЕ