Cipras poslao prijeteće pismo MMF-u

Grčki premijer Aleksis Cipras upozorio je kreditore da Grčka ne može otplatiti dug MMF-u od 750 miliona evra, ukoliko joj oni odmah ne obezbjede likvidnost.

Svijet 17.05.2015 | 12:23
Cipras poslao prijeteće pismo MMF-u

Pozivajući se na evropske izvore, list navodi da je Cipras 8. maja poslao prijeteće pismo predsjedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, šefu MMF-a Kristin Lagard i predsjedniku Evropske centralne banke Mariju Dragiju.

U tom pismu Cipras je rekao da Grčkoj nedostaju domaći izvori likvidnosti za ispunjavanje, kako domaćih, tako i stranih dužničkih obaveza, i da nije dobila nikakvu pomoć za otplatu duga od 240 milijardi evra, još od prošlog avgusta.

Za vraćanje likvidnosti, Cipras je predložio da ECB poveća nivo za izdavanje grčkih trezorskih zapisa, kao i djelimičnu isplatu tranše kredita od 7,3 milijarde evra, povratak 1,9 milijardi evra od profita koji je ECB napravila kupujući grčke obveznice od 2010. godine i povratak 1,2 milijarde evra, uplaćenih u fond pomoći evrozone EFSF.

Pismo je posmatrano kao mogući blef i pojačalo je klimu nepovjerenja između dvije strane, navode list, a prenosi Rojters.Grčke gotovinske rezerve se smanjuju i pregovori između Ciprasove levičarske vlade sa kreditorima o novčanim reformama kasne mjesecima.

Cipras je u petak rekao da su Grčka i njeni kreditori pronašli zajedničku polaznu tačku u pregovorima, ali da vlada neće odstupiti od svojih "crvenih linija", među kojima su odbijanje smanjenja plata i penzija.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sime

17.05.2015 11:16

Tako je Cipras samo ih u celo treba udarati, pa dosta je zaje.avanja od strane ovih odozgo, nemoj platiti i sta onda? NISTA!

ODGOVORITE
Name

MITAR

17.05.2015 11:25

IZGLEDA DA JE I OVAJ BAJA

ODGOVORITE
Name

Dodano

17.05.2015 15:50

Koliko god da vam se da vama nije dosta, zaboravljate da dug treba i vracati, a ne samo uzimati i krasti i kad se nagepate onda smijenite vladu, pa opet ispocetka.

ODGOVORITE