Нигдје без воде

Организму, посебно ако су присутне хроничне болести, треба времена да се навикне на врућину. Тело се још није довољно адаптирало, што може да доведе до многобројних проблема.

Здравље 16.05.2015 | 12:15
Нигдје без воде

ПРОЛЕЋНО сунце, ипак представља стрес за организам, нарочито за хроничне болеснике. Промена хладног у топлије време је, сматрају стручњаци, критичније, јер се људи нагло опусте, масовније излазе напоље, без адекватне заштите, па се, неретко, на улици дешавају колапси.

- Организам се још није довољно прилагодио, људи излазе напоље без адекватне заштите, што може да доведе до многобројних здравствених проблема - упозорава др Нада Мацура, кардиолог, и портпарол Хитне помоћи Београд. - Најугроженији су срчани болесници, нарочито они који имају и хипертензију. Астматичари имају свој биоритам, проблеми могу да се јављају рано увече и ујутро, и требало би да избегавају задимљене просторије и места где има прашине, а што више да бораве на свежем ваздуху.

Хипертоничари имају варијабилни крвни притисак, па нису у доброј корелацији са барометарским притисаком. Тачније, када је висок барометарски притисак и висока температура, код њих обично дође до пада артеријског крвног притиска. Топло време добро подносе особе које имају реуму, али не прија психијатријским болесницима.

Прилагођавање терапије

Кардиолошки болесници би требало, у договору са лекаром, да коригују терапију, а нарочито дозу лекова за хипертензију. Када је топло време, шире се крвни судови и долази до пада аретријског крвног притиска, како код особа са нормалним притиском, тако и код хипертоничара.

Прва помоћ

Током предстојећих месеци саветује се да у ташни увек имате припремљену флашицу са водом, и да редовно пијете течност. Поред тога, требало би да имате при руци и неколико сланих крекера у случају да дође до наглог пада артеријског крвног притиска и коцкицу шећера ако се јаве симптоми хипогликемије.

Суплементи

Препоручује се узимање магнезијума јер спречава умор, па га често користе и спортисти, цинка који јача имунитет и витамина це. Са овим додатком не треба претеривати, нити прекорачивати дневну дозу око 500 мг, јер се доста витамина це уноси свежим воћем и поврћем. Кад год сте у прилици радије узмите свежу порцију витамина, они ће вам дати довољно снаге и поправити енергију.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар