Можете ли опстати без свога телефона?

Номофобија је страх од губитка или гашења смартпхонеа, који се манифестује израженом анксиозношћу у одсуству "омиљеног уређаја".

Информационе технологије 16.05.2015 | 10:24
Можете ли опстати без свога телефона?

Како би покушали још боље дефинисати ову појаву, научници са Универзитета у Ајови, Јилдрим и Ана-Паула Кореиа направили су малу студију у којој су покушали да одреде карактеристике номофоба (Но-Мобиле-Пхоне-Пхобиа).

Они су издвојили четири карактеристике зависника о смартпхонеовима:

1. Не могу комуницирати – Фобични људи се осећају несигурно када не могу назвати или послати поруку пријатељима или члановима породице.

2. Осећају се неповезано – Фобични људи се осећају "дисконектовано" из онлине света и њиховог сопственог онлине идентитета.

3. Не могу доћи до информација – Фобични људи се осећају неспособнима јер не могу приступити претраживачима као што је Гоогле како би моментално дошли до одговора.

4. Осећају се неугодно – Фобични људи се осећају мрзовољно када не могу да заврше једноставне задатке као што је планирање дана уз помоћ смартпхонеа.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

фобије

16.05.2015 20:27

Ја бих најрадије бацила телефон али 76 старцу ја сам једин контакт са свијетом. Медјути људи који ником ниста не помазу висе на wебу и станују на Фацебоок. Послије 25 Година ме је потразила пријатељица прво на фејсу. Насла мојегбрата и питала да ли сам у реду кад немам профил. Јесам али ми не треба колективна трацаоница.

ОДГОВОРИТЕ