Мобилни телефони нас убијају прије времена

Биолози и здравствени стручњаци из целог света, од Русије и Ирана па све до Сједињених Држава, апелују на Уједињене нације, Светску здравствену организацију и националне владе да развију строге прописе о уређајима и мобилним телефонима, тврдећи да стварају штетна електромагнетна поља.

Информационе технологије 15.05.2015 | 11:24
Мобилни телефони нас убијају прије времена

Научници из 39 земаља света саставили су 2.000 докумената о здрављу и биолошким дејствима нејонизујућег зрачења, саставног дела спектра електромагнетног поља. Чак 190 научника потписало је међународни апел упућен Еколошком програму УН.

У писму упућеном надлежним институцијама они наводе да уређаји попут мобилних телефона повећавају опасност од рака, генетских оштећења, промена у репродуктивном систему, као и смањења способности учења и памћења.

“Без увијања, они уништавају живе ћелије у нашем телу и превремено убијају многе од нас”, каже др Мартин Бланк са Катедре за физиологију и целуларну биофизику Универзитета Колумбије.

“Створили смо нешто што нам наноси штету и измиче контроли. Пре него што је Едисон измислио сијалицу, у нашем окружењу је било веома мало електромагнетног зрачења. Данашњи ниво је много пута већи него што је природно и рапидно расте због свих нових уређаја који емитују зрачење”, тврди он.

Услед широкораспрострањеног коришћења мобилних телефона, број случајева рака мозга код младих људи повећао се за више од три пута. Научници указују на чињеницу да неконтролисано коришћење радио-фреквенцијског зрачења у мобилним телефонима и бежичном интернету доводи до кризе јавног здравља. Бланк истиче да су комисије које утврђују стандарде безбедности глуве на упозорења биолога и научника и да игноришу биолошке чињенице.

“Ми смо заиста део великог биолошког експеримента без наше сагласности. Да бисмо заштитили себе, нашу децу и еколошки систем, морамо смањити излагање зрачењу увођењем додатних заштитних прописа”, каже он.

Научници су затражили од Еколошког програма УН (УНЕП) да “именује и финансира независну мултидисциплинарну комисију која ће испитати разлоге ‘за’ и ‘против’ алтернитива садашњој пракси које би значајно смањиле излагање људи радио-фреквенцијском зрачењу и зрачењу екстремно ниских фреквенција".

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

валтер

16.05.2015 14:42

Ма маните се ћоравог посла? Па и то хоћете да убиједите наш народ? Да не користе ту напопуларнију справу-МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН, МОБИТЕЛ ИЛИ КАКО ГОД ХОЋЕТЕ ДРУГАЧИЈЕ. Ма молим вас гдје ћете и то тражити од нашег мудрог народа, молим вас? Па јесмо рекли да је је најслађе забрањено воће али, добро, у праву је НАРОД! БОЉИ ЈЕ СВАКИ ТЕЛЕФОН ОД БИЛО КОГ ПОЛИТИЧАРА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

16.05.2015 16:11

Поздрав моме двојнику , видим да имамо исти псеудоним као и мишљење !

ОДГОВОРИТЕ