Злочини због којих пада глава у С. Кореји

Продаја драгуља на црном тржишту, ометање припрема за рат и врло тежак чин делинквенције само су неки од злочина који се налазе на дугој црној листи која вам, уколико их урадите, гарантује смрт у Сјеверној Кореји.

Свијет 15.05.2015 | 08:11
Злочини због којих пада глава у С. Кореји

Након што је објављено како је сјевернокорејски лидер Ким Јонг-ун наредио егзекуцију министра одбране и то зато јер је заспао током састанка те наводно говорио против "Вође" па је проглашен кривим за издају, појавила се листа од 20 "злочина" за које се у тој земљи "губи глава".

Како пише Даилy Маил, злочини за које се добија смртна казна подијељени су у двије групе - обавезна и дискрецијска погубљења. За најмање њих девет погубљење је загарантовано а међу њима су отмица те крађа државне имовине или приватне имовине. За кривотворење новца или бијег из затвора можда ћете се и извући.

Осим кажњавања окривљеног, закон у Сјеверној Кореји омогућава и кажњавање и чланова чак три генерације његове породице. Поштено суђење, наравно, не долази у обзир.

Листу злочина за које се у Сјеверној Кореји добија смртна казна саставила је Међународна организација за људска права на основу разговора са свједоцима у пребјезима из те земље. Ова организација представља више од 150 људских права на свим континентима.

У Сјеверној Кореји смртна казна загарантована је свакоме ко почини сиједеће злочине: урота против државе, тероризам, издаја, уништење имовине - државне, приватне, војне, убиство, кривотворење новца, шверцовање накитом и другим металима, продаја дроге, илегално пословање, наношење тешких тјелесних повреда, отмица, силовање, бијег из затвора те одавање повјерљивих информација путем мобитела.

Смртна казна може се извршити пред стрељачким водом или ракетним бацачем за високорангиране "издајнике". Осуђеници могу добити и блажу казну - преодгој у тзв. радним камповима.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

супер хик

15.05.2015 07:23

Па и треба тако.Код нас кад би само за пола ових дјела се бар исло у затвор. Ова дрзава би цвјетала.Краљ је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

15.05.2015 09:04

Преваранти крадљивци , И сваки криминал строго казнити и за неке дивље ствари смртнА казна а не би се баш сложио са овим да се одредује смртна казна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНТИ ДЕМОКРАТА

15.05.2015 11:44

СВАК СЕ ЧЕШЕ ГДЈЕ ГА СВРБИ

Name

Боки

15.05.2015 15:00

Па ово за дрогу,тероризам,силовања не би рекао да је претјерано.Нпр.ста је друго заслузио неко ко дрогом трује дјецу нецију и с тим зарадјује?

ОДГОВОРИТЕ