Истрага за ратни злочин над Србима у Чајничу

У Тужилаштву БиХ постоји предмет који се односи на ратни злочин над српским становништвом у селима Шапићи, Пријемет и Тројан у општини Чајниче, почињен 14. фебруара 1993. године, потврђено је Срни у Тужилаштву.Више информација у вези са овим предметом у Тужилаштву БиХ нису могли да саопште.

Босна и Херцеговина 14.05.2015 | 11:18
Истрага за ратни злочин над Србима у Чајничу

Специјално тужилаштво Црне Горе за борбу против организованог криминала, корупције, ратних злочина и тероризма води истрагу у шест случајева ратних злочина почињених на територији ове или других земаља, у које су укључени црногорски држављани.

Према сазнањима "Вечерњих новости", један од тих случајева је и злочин над српским становништвом у селима око Чајнича у Републици Српској, почињен у фебруару 1993. године, који је до сада "чамио у фиокама" тужилаштава у Подгорици и Сарајеву.

Постоје више него јаке индиције да су у звјерским ликвидацијама 25 цивила, рањавању више њих и одвођењу у заробљеништво, силовањима и излагању тортури, учествовали људи са подручја Буковице, у општини Пљевља.

"Туда је муслиманска војска и прошла нападајући голоруки народ. Из тог времена постоји кривична пријава полиције из Чајнича против 38 држављана Црне Горе, од којих неки живе у БиХ, али користе бирачко право на подручју Пљеваља", наводи лист.

Поводом овог злочина, под притиском јавности, тек 2009. године огласила се тадашњи врховни државни тужилац Црне Горе Ранка Чарапић и најавила исправљање неправде која је Србе из Чајнича бољела толико да су чак најавили тужбу против Црне Горе пред Међународним судом у Стразбуру.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Искрен

14.05.2015 10:28

злоцин над Србима а муслимани протјерани,опет Срби лажу хисторију

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

14.05.2015 19:01

Од куд муслиманска војска у цајницу.?

Name

ре неискрен

14.05.2015 11:54

Ти опет лажеш самог себе. Умјесто да као човјеколико биће осудиш злочин, ма ко га починио, и искажеш људско поштовање према жртвама, ти се ругаш невино настрадалим. Кад тад ће се морати одговарати за злочине, то нико неће моћи избјећи. То што актуелна бошњачка политика купује вријеме негирајући почињене ратне злочине над другима, је у сврху одржавања култа жртве, да би се из тога извукао неки политички профит. Не може то дуго трајати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

14.05.2015 13:40

шта то бјеше мозак