Кључни ризик за Србију је “велика Албанија”

Предсједник Одбора Скупштине Србије за контролу служби безбједности Момир Стојановић изјавио је да је, поред међународног екстремизма и тероризма, кључни безбједносни ризик за Србију реализација пројекта такозване "велике Албаније".

Србија 14.05.2015 | 10:26
Кључни ризик за Србију је “велика Албанија”

Стојановић је рекао да није искључена могућност да се талас тероризма из Македоније прелије у Србију, иако су институције Србије оперативно и обавјештајно предузеле све превентивне мјере.

Он је оцијенио да је потенцијално највећи ризик подручје Прешевске долине, као важне стратешке тачке, јер кроз њу пролази кључна друмска и жељезничка комуникација, а планира се и гасовод "Турски ток". "Могуће је да су велике силе, којима не одговара тај пројекат, удариле на најслабију карику у низу - Македонију.

Србија мора да пази да, борећи се за север Косова и Метохије, не изгуби југ централне Србије", рекао је Стојановић за београдске "Вечерње новости".

На питање ко заиста управља терористима, Стојановић је одговорио да није тајна да се САД "по питању креирања политике на западном Балкану ослањају на албански корпус". "Америка нема проблем реализације 'велике Албаније' јер то није претња по њихову безбедност и њихове интересе.

С друге стране, ЕУ се плаши 'велике Албаније' јер је тај пројекат извор нестабилности у овом делу света", рекао је Стојановић. Он је оцијенио да су сви албански политички лидери у региону суштински "један мозак".

"Подела између њих је таква да једни шаљу помирљиве поруке, а други радикалне и екстремне. И на дугме су спремни да дају миг терористима да крену у акцију кад треба. И то кад они добију миг са стране", рекао је Стојановић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Надимак

14.05.2015 09:13

Ови су луди. Гдје це Сандзак у Велику Албанију. Сандзак це бити независна дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

14.05.2015 09:17

Српска политика треба да ослаби тај видљиви анимозитет других (Албанаца,Бошњака,Хрвата, па нажалост од прије десетак или више година и Црногораца) према себи.Мислим да би било најбоље почети радити на том плану са Црногорцима и Бошњацима, Црногорци и Бошњаци јер су менталитетом најближи Србима, а највише су измјешани територијално са Србима и најкључнији су за српску националну политику, у евентуалној комбинацији Савез држава Србије,Црне Горе и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цер

14.05.2015 09:33

Оооо сиптари,много су вам велики апетити.А све ове земље це мирно цекати да им узмете територију.Изазивате ИИИ балкански рат.Али овај пут има да вас нестане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕЛИКА АЛБАНИЈА ИЛИ ВЕЛИКА СРБИЈА

14.05.2015 12:45

СРБИ У АЛБАНИЈИ ИЛИ АЛБАНЦИ У СРБИЈИ, СВЕ ЈЕ ТО ЈЕДНА ДРЖАВА ОПЕТ ЋЕ СРБИ БИТИ У ВЕЋИНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма јес

14.05.2015 15:57

Ајд вец једном поцните да се обрацунамо постено па ко остане е доста је и сиптара виде било коме их је зао нек им се прикљуце ал доце дан да их једном истјерамо са насих простора, доста је било врсљања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

14.05.2015 17:25

кад би запуцало такви као ти сто позивају на рат би први за Њемацку бјезали .Не труј омладину.

Name

Велика

14.05.2015 19:12

Ма каква људи "Велика Албанија", нема од тога ниста. Проци це они као и "Велика Србија".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

14.05.2015 21:16

Ово је просто невероватно да неко ко нема везе са етнологијом може овако да се спрда са повлачењем граница. Овде су огромне територије које никада нису биле у фашистичкој италијанској Великој Албанији, сад стављене у оквире неке фантомске Велике Албаније. Ово нису наши националисти никада тражили за нас. Незнам на основу чега они ово траже, али то је као када бих ми тражили да се неке територије, као Словенија или Аустрија припоје Великој Србији зато што се фрагментарно у њима јављају Срби. Тако можемо тражити и већину земаља Европе и Аустралију и чак САД, или као када би тражили Бугарску и добар део Румуније јер се на њих титулисао цар Душан и касније наши патријарси. Небулоза. Ал ајде. Пучанство се на свашта ложи.

ОДГОВОРИТЕ