Ključni rizik za Srbiju je “velika Albanija”

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbjednosti Momir Stojanović izjavio je da je, pored međunarodnog ekstremizma i terorizma, ključni bezbjednosni rizik za Srbiju realizacija projekta takozvane "velike Albanije".

Srbija 14.05.2015 | 10:26
Ključni rizik za Srbiju je “velika Albanija”

Stojanović je rekao da nije isključena mogućnost da se talas terorizma iz Makedonije prelije u Srbiju, iako su institucije Srbije operativno i obavještajno preduzele sve preventivne mjere.

On je ocijenio da je potencijalno najveći rizik područje Preševske doline, kao važne strateške tačke, jer kroz nju prolazi ključna drumska i željeznička komunikacija, a planira se i gasovod "Turski tok". "Moguće je da su velike sile, kojima ne odgovara taj projekat, udarile na najslabiju kariku u nizu - Makedoniju.

Srbija mora da pazi da, boreći se za sever Kosova i Metohije, ne izgubi jug centralne Srbije", rekao je Stojanović za beogradske "Večernje novosti".

Na pitanje ko zaista upravlja teroristima, Stojanović je odgovorio da nije tajna da se SAD "po pitanju kreiranja politike na zapadnom Balkanu oslanjaju na albanski korpus". "Amerika nema problem realizacije 'velike Albanije' jer to nije pretnja po njihovu bezbednost i njihove interese.

S druge strane, EU se plaši 'velike Albanije' jer je taj projekat izvor nestabilnosti u ovom delu sveta", rekao je Stojanović. On je ocijenio da su svi albanski politički lideri u regionu suštinski "jedan mozak".

"Podela između njih je takva da jedni šalju pomirljive poruke, a drugi radikalne i ekstremne. I na dugme su spremni da daju mig teroristima da krenu u akciju kad treba. I to kad oni dobiju mig sa strane", rekao je Stojanović.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Nadimak

14.05.2015 09:13

Ovi su ludi. Gdje ce Sandzak u Veliku Albaniju. Sandzak ce biti nezavisna drzava.

ODGOVORITE
Name

Srbin

14.05.2015 09:17

Srpska politika treba da oslabi taj vidljivi animozitet drugih (Albanaca,Bošnjaka,Hrvata, pa nažalost od prije desetak ili više godina i Crnogoraca) prema sebi.Mislim da bi bilo najbolje početi raditi na tom planu sa Crnogorcima i Bošnjacima, Crnogorci i Bošnjaci jer su mentalitetom najbliži Srbima, a najviše su izmješani teritorijalno sa Srbima i najključniji su za srpsku nacionalnu politiku, u eventualnoj kombinaciji Savez država Srbije,Crne Gore i BiH.

ODGOVORITE
Name

cer

14.05.2015 09:33

Oooo siptari,mnogo su vam veliki apetiti.A sve ove zemlje ce mirno cekati da im uzmete teritoriju.Izazivate III balkanski rat.Ali ovaj put ima da vas nestane.

ODGOVORITE
Name

VELIKA ALBANIJA ILI VELIKA SRBIJA

14.05.2015 12:45

SRBI U ALBANIJI ILI ALBANCI U SRBIJI, SVE JE TO JEDNA DRŽAVA OPET ĆE SRBI BITI U VEĆINI.

ODGOVORITE
Name

ma jes

14.05.2015 15:57

Ajd vec jednom pocnite da se obracunamo posteno pa ko ostane e dosta je i siptara vide bilo kome ih je zao nek im se prikljuce al doce dan da ih jednom istjeramo sa nasih prostora, dosta je bilo vrsljanja.

ODGOVORITE
Name

drina

14.05.2015 17:25

kad bi zapucalo takvi kao ti sto pozivaju na rat bi prvi za Njemacku bjezali .Ne truj omladinu.

Name

Velika

14.05.2015 19:12

Ma kakva ljudi "Velika Albanija", nema od toga nista. Proci ce oni kao i "Velika Srbija".

ODGOVORITE
Name

Милош

14.05.2015 21:16

Ово је просто невероватно да неко ко нема везе са етнологијом може овако да се спрда са повлачењем граница. Овде су огромне територије које никада нису биле у фашистичкој италијанској Великој Албанији, сад стављене у оквире неке фантомске Велике Албаније. Ово нису наши националисти никада тражили за нас. Незнам на основу чега они ово траже, али то је као када бих ми тражили да се неке територије, као Словенија или Аустрија припоје Великој Србији зато што се фрагментарно у њима јављају Срби. Тако можемо тражити и већину земаља Европе и Аустралију и чак САД, или као када би тражили Бугарску и добар део Румуније јер се на њих титулисао цар Душан и касније наши патријарси. Небулоза. Ал ајде. Пучанство се на свашта ложи.

ODGOVORITE