Фацебоок увео "инстант чланке"

Фацебоок је данас увео новитет - инстант чланке који ће омогућити брзо читање прича с обзиром да се оне појављују директно на неwс фееду.

Информационе технологије 14.05.2015 | 08:09
Фацебоок увео "инстант чланке"

Овај новитет је уведен у сарадњи са девет медијских кућа које на неwс фееду Фацебоока за иПхоне сада могу директно објављивати чланке, а њихово отварање више неће трајати типичних осам секунди, колико се учитавају на мобилним уређајима.

Фацебоок се на овом пројекту повезао са Тхе Неw Yорк Тимесом, БуззФеедом, Натионал Геограпхицом, НБЦ-ем, Тхе Атлантицом, Тхе Гуардианом, ББЦ Неwсом, Дер Спиегелом и Билдом. Засад ће се појављивати на иОС-овој верзији Фацебоокове апликације, а ускоро и на Андроиду.

Инстант чланци омогућавају дељене брзих и интерактивних чланака уз задржавање контроле над садржајем и пословним моделима, објаснио је Цхрис Цоx из Фацебоока.

Надају се да ће им овај систем убрзати отварање чланака и до десет пута у односу на стандардне јер ће бити похрањени на Фацебооковом серверу. Осим тога, требало би да се побољша и интерактивност, јер ће се на пример до већег зумирања долазити нагињањем мобилног уређаја.

Многи инстант чланци неће изгледати много другачије од линкова које смо досад виђали.

Ако се овај систем покаже ефикасним, Фацебоок ће доказати своју доминацију у дистрибуцији вести онлине, а издавачи ће постати још више зависни од платформе коју не могу да контролишу, тумачи Тхе Верге. Ипак, ови страхови нису зауставили велике медијске куће да потпишу уговор с Фацебооком, па се очекује да ће им се ускоро придружити и други. У сваком случају, појава инстант чланака означиће прекретницу у еволуцији вести.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар