Појавила се нова дрога на улицама Сарајева?

Јавност у Босни и Херцеговини и региону скоро сваког мјесеца изнова шокирају вијести о појави потпуно нових, опасних врста опијата, који веома брзо постану популарни међу младима.

Босна и Херцеговина 13.05.2015 | 10:05
Појавила се нова дрога на улицама Сарајева?

Љекари у Заводу за хитну медицинску помоћ Кантона Сарајево имали су запањујуће искуство у ноћи са сриједу на четвртак протекле седмице, када им је довезен млађи пацијент који је под дејством наркотика имао веома чудне реакције.

У наредна 24 сата имали су чак шест сличних случајева па се код медицинског особља јавила оправдана сумња да се појавила нова врста дроге на улицама Сарајева.

"Тај дан био је специфичан. Од шест примљених пацијената под утјецајем наркотика, што је неуобичајено велики број током 24 сата, двије особе имале су епилептичне нападе, јаке мучнине и тешке психофизичке реакције.

Преостале четири особе имале су апстиненцијалну кризу. Сви су се веома лоше осјећали. Током викенда примили смо још шест пацијената под утјецајем наркотика, а неки су били животно угрожени. Једна особа престала је дисати, али смо је успјели реанимирати. Нешто чудно се дешава, или је нека нова синтетичка дрога ушла у БиХ или је у питању нечиста ", каже Сена Софтић-Таљановић, директорица Хитне помоћи КС.

Директорица Завода за алкохолизам и друге токсикоманије КС Нермана Мехић-Басара појашњава да је немогуће одмах открити је ли у питању нека нова дрога или је пацијент користио мјешавину алкохола и супстанци, што, такође, може изазвати тешке психофизичке реакције, јавља Аваз.

"Ово су веома осјетљиве ствари. У Европи је прошле године пронађена 81 врста нове дроге. Не може се сазнати ни тачно поријекло ни садржај. Свакодневно се у разним лабораторијима укрштају разне опасне супстанце и добивају се нове врсте дроге чија је цијена приступачна на црном тржишту", наводи Мехић-Басара.

Дјевојке су агресивније

Билсена Шахман, шефица апотеке Хитне помоћи, казала нам је да овисници најчешће траже “тромадоне", “бромазепам" и “бенседин", који се дају искључиво на рецепт.

"Примјетно је да та опојна средства све више тражи млађа популација, чак и тинејџери. Међу њима је велики број дјевојака које су посебно агресивне и често праве инциденте када им фармацеути не дају неке од тражених средстава", истакла је Шахман.

(Дневни аваз)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Искрен

13.05.2015 10:44

Ко се дрогира не треба да живи

ОДГОВОРИТЕ
Name

јели

14.05.2015 18:46

скупа.

ОДГОВОРИТЕ