Pojavila se nova droga na ulicama Sarajeva?

Javnost u Bosni i Hercegovini i regionu skoro svakog mjeseca iznova šokiraju vijesti o pojavi potpuno novih, opasnih vrsta opijata, koji veoma brzo postanu popularni među mladima.

Bosna i Hercegovina 13.05.2015 | 10:05
Pojavila se nova droga na ulicama Sarajeva?

Ljekari u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo imali su zapanjujuće iskustvo u noći sa srijedu na četvrtak protekle sedmice, kada im je dovezen mlađi pacijent koji je pod dejstvom narkotika imao veoma čudne reakcije.

U naredna 24 sata imali su čak šest sličnih slučajeva pa se kod medicinskog osoblja javila opravdana sumnja da se pojavila nova vrsta droge na ulicama Sarajeva.

"Taj dan bio je specifičan. Od šest primljenih pacijenata pod utjecajem narkotika, što je neuobičajeno veliki broj tokom 24 sata, dvije osobe imale su epileptične napade, jake mučnine i teške psihofizičke reakcije.

Preostale četiri osobe imale su apstinencijalnu krizu. Svi su se veoma loše osjećali. Tokom vikenda primili smo još šest pacijenata pod utjecajem narkotika, a neki su bili životno ugroženi. Jedna osoba prestala je disati, ali smo je uspjeli reanimirati. Nešto čudno se dešava, ili je neka nova sintetička droga ušla u BiH ili je u pitanju nečista ", kaže Sena Softić-Taljanović, direktorica Hitne pomoći KS.

Direktorica Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije KS Nermana Mehić-Basara pojašnjava da je nemoguće odmah otkriti je li u pitanju neka nova droga ili je pacijent koristio mješavinu alkohola i supstanci, što, takođe, može izazvati teške psihofizičke reakcije, javlja Avaz.

"Ovo su veoma osjetljive stvari. U Evropi je prošle godine pronađena 81 vrsta nove droge. Ne može se saznati ni tačno porijeklo ni sadržaj. Svakodnevno se u raznim laboratorijima ukrštaju razne opasne supstance i dobivaju se nove vrste droge čija je cijena pristupačna na crnom tržištu", navodi Mehić-Basara.

Djevojke su agresivnije

Bilsena Šahman, šefica apoteke Hitne pomoći, kazala nam je da ovisnici najčešće traže “tromadone", “bromazepam" i “bensedin", koji se daju isključivo na recept.

"Primjetno je da ta opojna sredstva sve više traži mlađa populacija, čak i tinejdžeri. Među njima je veliki broj djevojaka koje su posebno agresivne i često prave incidente kada im farmaceuti ne daju neke od traženih sredstava", istakla je Šahman.

(Dnevni avaz)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Iskren

13.05.2015 10:44

Ko se drogira ne treba da živi

ODGOVORITE
Name

jeli

14.05.2015 18:46

skupa.

ODGOVORITE