Потенцијално незгодна писма британског принца Чарлса

Писма која је британски принц Чарлс писао владиним министрима између 2004. и 2006. биће објављена на сајту Гардијана.

Забава 13.05.2015 | 09:42
Потенцијално незгодна писма британског принца Чарлса

Писма која је британски принц Чарлс писао владиним министрима између 2004. и 2006. биће објављена на сајту Гардијана, а њихова садржина би могла изазвати сумње у политичку неутралност будућег краља, објавио је Ројтерс.

По британском уставу краљевска породица треба да буде неутрална.

Краљица Елизабета је током 63 године на престолу своје мишљење задржавала за себе, али престолонаследник Чарлс је износио ставове о питањима која су му важна као што је очување природе и архитектура.

Његова писма ће бити контроверзна уколико се стекне утисак да се није слагао са министрима и да је покушавао да утиче на политику.

Британска влада је дуго блокирала објављивање ових "посебно искрених" писама, али Апелациони суд је прошле године пресудио да је то незаконито и ту одлуку је у марту ове године подржао и Врховни суд.

Двадесет седам писама која је принц упутио министрима у седам владиних министарстава биће предате листу Гардијан који се десет године борио да добије писма. Поменута писма послата су у време владе Тонија Блера.

Представник Гардијана је рекао да ће бити објављена на сајту листа и повереника за информације али није прецизирао тачно када ће то бити учињено.

Коментаришући пресуду Врховног суда, премијер Дејвид Камерон је у марту рекао да је одлука да се дозволи објављивање "разочаравајућа."

Овде се ради о принципу да чланови краљевске породице могу да изнесу своје ставове влади на поверљив начин. Мислим да би се већина људи сложила да је то фер," рекао је Камерон.

Извор: Новости

Портпарол принца Чарлса рекао је да је разочаравајуће што није подржан принцип приватности.

Коментари / 0

Оставите коментар