Мектић: Нема преноса надлежности на БиХ

У измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, које ће се сутра наћи пред посланицима Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ, нема никаквих преноса надлежности са Републике Српске на ниво БиХ – тврди у изјави за БН телевизију министар безбједности БиХ Драган Мектић. 

Босна и Херцеговина 12.05.2015 | 22:50
Мектић: Нема преноса надлежности на БиХ

Он истиче да су новим законом само прецизиране надлежности у погледу спречавања прања новца и борбе против тероризма.

“БиХ је прије шест година почела преговоре са МАНИВАЛ-ом (Комитет Савјета Европе за спречавање прања новца и финансирања тероризма) и потписала Акциони план којим се БиХ обавезала да ће усвојити све потребне европске стандарде у вези са финансирањем тероризма и спречавања прања новца”, подсјетио је Мектић.

Он додаје да су у складу са тим на прошлој сједници Савјета министара усвојене измјене и допуне Кривичног закона БиХ и он би сутра (у сриједу, 13. маја) требало да се нађе пред Представничким вијећем Парламентарне скупштине БиХ.

“Ја тврдим да нема никаквих преноса овлашћења, већ да смо прецизирали надлежности у погледу спречавања прања новца. Дакле, сва кривична дјела спречавања прања новца која буду почињена на територији РС ту ће се процесуирати, а сва кривична дјела која буду почињена у иностранству и БиХ, између ентитета, или између Брчко дистрикта и ентитета процесуираћу се пред надлежним тужилаштвом. Тако је и до сада било”, наглашава Мектић.

Према његовим ријечима, када је ријеч о борби против тероризма, то кривчно дјело може обухватити и друге случајеве спречавања прања новца.

“Можда је то основни проблем због кога се неко бори да се то кривично дјело тако не позиционира. Још једом кажем, нема преноса надлежности и она кривична дјела, која буду почињена у РС биће ту и процесуирана. Све остало је испуњавање обавезе да не би компаније из БиХ и правна лица довели у тешку ситуацију у вези са њиховим финансијским трансакцијама са иностранством”, закључио је министар безбједности БиХ Драган Мектић.

(БН ТВ)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Ветеран ЈСО

12.05.2015 16:33

Нека се види ко су истински заштитници наше РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! Пуна подршка министру Мектићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

12.05.2015 16:39

Ја стварно не разумијем засто се сви пласе преносења надлезности на ниво дрзаве у којој зиве. Да ли је то зато сто овако могу да цувају криминал и прогоне неподобне а уз то да се хвале како су велики патриоти и тобозе цувају ентитет. Замислите кад је једна провинција било гдје у свијету (рецимо у Њемацкој) рекла ми недамо надлезност за безбиједност дрзавном парламенту. Или рецимо кад би наси Војводјани у Србији рекли ми недамо надлезност у кривицном закону Републици Срибији. Па то би била катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЛА

12.05.2015 17:09

Зато сто је дрзава БиХ непријатељско окрузење за Србе па и Хрвате. Ако се у главном граду БиХ поцине такви злоцини над Србима као за вријеме НДХ, онда како оцекивати да Срби имају позитиван став према тој земљи? Босњаци су имали сансу да колико толико показу Србима да је БиХ и наса дрзава и да је злоцин убијати и Србе тј да су процесуирали и осудили Орица, Дудаковица, Ганица, Јована Дивјака и све оне који су проводили геноцид над Србима у Федерацији, мозда би Срби другације размисљали. Овако је порука Србима јасна, убијање Срба за БиХ није злоцин. Јел ти сада мало јасније?

Name

Боки

12.05.2015 18:03

Немас ти појма ста писес и прицас.У Њемацкој свака покрајина има своју полицију.Надлезности тацно према територијалном уредјењу.Ако не знас гоогле је цудо па провјери ста знаци ландес полизеи пресидиум,ландес криминаламт,а види ста је бундесполизеи.За твоју информацију имају много мање разлога да страхују једни од других него ми овде и опет је тако.А ста имамо против.Па убијате нас и овако ста мислис ста би нам радили да немамо полицију.Бакир јавно обецава адвокате људима који дрзе скривено орузје и планове ко зна какве,како би то наса дјеца исла у сколу кад би он о томе одлуцивао?

Name

Ре-Боки Ре ЛАЛА

12.05.2015 18:37

Сви треба да одговарају који су поцинили злоцине. Проблем настаје кад медјународни суд саслуса људе и ослободи их одговорност (прогласи их невиним) тада друга страна поциње непостовати одлуке суда јер није задовлоља пресудом. Ориц, Дудаковиц, Ганиц, Дивијак, Момцило Перисиц, Анте Готовина итд су ослободјени јер суд сматра да нису криви. Ми се не морамо слагати али морамо постовати те одлуке.

Name

ре.постено

12.05.2015 16:50

Постеније да не мозе бити. Али ти који опструису тај закон су највеци криминалци. Па се одмах потезе о преносу надлезности или цак виталном интересу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рус

12.05.2015 16:58

Ти си свјестан да се овај закон доноси због исплата према иностранству и из иностранства и да це то да контролисе дрзава а не ентитет.Због тога је и настао сав белај,а сто се ви бојите Додика, то је друга ствар.Увукао Вас је у игру и сада Вас пласи национализмом, ..бига нисте се требали хватати у коло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

12.05.2015 16:58

Од када министар безбедности говори о преносу надлежности,а не о општој безбеденосној ситуацији у БИХ,која ни мало није наивна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

12.05.2015 17:24

Немамо ми ниста,ама бас ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

12.05.2015 17:46

Пусти пренос надлезности,хајде мало упусти се у борбу против криминала и корупције.То су твоје надлезности.Обецали сте то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јупи

12.05.2015 18:23

Јупи, нема преноса надлежности! Изгледа да је то максимални домет српске политике откако је Баја на сцени. Само не дај надлежности, све друго није битно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

12.05.2015 18:37

РС је сад састављена из 2 дијела,то би био највечи проблем а не надлежности. Њих вратиш све за сат времена и још се на паузи попије кафа. Мислим да Брчаци нису баш одушевљени са одласком из БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

даћеБог

12.05.2015 18:50

Да богдом има нека сила да све ове ткз наше надлежности пренесе на Никарагву и да ове наше политичаре однесе далеко од нас боље бисмо живели. Нама се није могла догодити гора беда од ових наших политичара. Из дана у дан нас убише страхом од преноса надлежности а те исте надлежности користе да униште сопствени народ. Пензија у РС 80 евра а радници приватни робови тајкуна и пљачкароша а наша власт се плаши преноса надлежности. Ејјјј туго моја докле догурасмо. Треба све надлежности укинути ако ћемо имати бољи живот. Од тих ткз надлежности обичан народ има само чемер и невиђену беду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славни СДС.

12.05.2015 21:04

Тако је Г.Министре Нема Преноса Надлезности Него Врацање Надлезности На Републику Српску Која су Силом Пренесена Без Овлацења Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста је заправо пренос надлезности

12.05.2015 22:15

То вам је најпростијим примјером рецено постојање неког суда било којег који је надлезан и који це да подигне оптузницу и процесуира било којег Бајиног кума. Ил кад це неким цудом неки суд био то дрзавни ил који да подигне оптузницу против било ког из врха РС било због глупости које свакодневно њезин прецједник.изваљује или због нпр афере папак и осталих коруптивних радњи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре . зеро

13.05.2015 05:36

Рецими молим те гдје то стоји да је Брцко ван Бих. Мозда нисам био на цасу кад је то објасњавано. Или то прицају зене у бријацници

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

13.05.2015 09:41

Неможеш ти то сконтат,пробај 20 пута прочитат па онда размисли.

Name

Правник

13.05.2015 11:07

Једном када се нешта пренесе са ентитета на БиХ нема више повртка никада, никада бошњаци неће одрећи се онога чега могу контролисати... Јесули те ингиренције које су пренесене створиле функционалнији систем, нису на примјер војска само је скупља и скупља, људи примају плате до 1500-2000КМ а немају никаквиг ефекта... Било шта да је пренесено само је усложнило ситуацију никаквог корисног ефекта није дало, мало провјерите шта је пренесено и какви су ефекти од тога БиХ добила?!

ОДГОВОРИТЕ