Mektić: Nema prenosa nadležnosti na BiH

U izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koje će se sutra naći pred poslanicima Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH, nema nikakvih prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH – tvrdi u izjavi za BN televiziju ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. 

Bosna i Hercegovina 12.05.2015 | 22:50
Mektić: Nema prenosa nadležnosti na BiH

On ističe da su novim zakonom samo precizirane nadležnosti u pogledu sprečavanja pranja novca i borbe protiv terorizma.

“BiH je prije šest godina počela pregovore sa MANIVAL-om (Komitet Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma) i potpisala Akcioni plan kojim se BiH obavezala da će usvojiti sve potrebne evropske standarde u vezi sa finansiranjem terorizma i sprečavanja pranja novca”, podsjetio je Mektić.

On dodaje da su u skladu sa tim na prošloj sjednici Savjeta ministara usvojene izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH i on bi sutra (u srijedu, 13. maja) trebalo da se nađe pred Predstavničkim vijećem Parlamentarne skupštine BiH.

“Ja tvrdim da nema nikakvih prenosa ovlašćenja, već da smo precizirali nadležnosti u pogledu sprečavanja pranja novca. Dakle, sva krivična djela sprečavanja pranja novca koja budu počinjena na teritoriji RS tu će se procesuirati, a sva krivična djela koja budu počinjena u inostranstvu i BiH, između entiteta, ili između Brčko distrikta i entiteta procesuiraću se pred nadležnim tužilaštvom. Tako je i do sada bilo”, naglašava Mektić.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o borbi protiv terorizma, to krivčno djelo može obuhvatiti i druge slučajeve sprečavanja pranja novca.

“Možda je to osnovni problem zbog koga se neko bori da se to krivično djelo tako ne pozicionira. Još jedom kažem, nema prenosa nadležnosti i ona krivična djela, koja budu počinjena u RS biće tu i procesuirana. Sve ostalo je ispunjavanje obaveze da ne bi kompanije iz BiH i pravna lica doveli u tešku situaciju u vezi sa njihovim finansijskim transakcijama sa inostranstvom”, zaključio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

(BN TV)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Veteran JSO

12.05.2015 16:33

Neka se vidi ko su istinski zaštitnici naše REPUBLIKE SRPSKE! Puna podrška ministru Mektiću!

ODGOVORITE
Name

Posteno

12.05.2015 16:39

Ja stvarno ne razumijem zasto se svi plase prenosenja nadleznosti na nivo drzave u kojoj zive. Da li je to zato sto ovako mogu da cuvaju kriminal i progone nepodobne a uz to da se hvale kako su veliki patrioti i toboze cuvaju entitet. Zamislite kad je jedna provincija bilo gdje u svijetu (recimo u Njemackoj) rekla mi nedamo nadleznost za bezbijednost drzavnom parlamentu. Ili recimo kad bi nasi Vojvodjani u Srbiji rekli mi nedamo nadleznost u krivicnom zakonu Republici Sribiji. Pa to bi bila katastrofa.

ODGOVORITE
Name

LALA

12.05.2015 17:09

Zato sto je drzava BiH neprijateljsko okruzenje za Srbe pa i Hrvate. Ako se u glavnom gradu BiH pocine takvi zlocini nad Srbima kao za vrijeme NDH, onda kako ocekivati da Srbi imaju pozitivan stav prema toj zemlji? Bosnjaci su imali sansu da koliko toliko pokazu Srbima da je BiH i nasa drzava i da je zlocin ubijati i Srbe tj da su procesuirali i osudili Orica, Dudakovica, Ganica, Jovana Divjaka i sve one koji su provodili genocid nad Srbima u Federaciji, mozda bi Srbi drugacije razmisljali. Ovako je poruka Srbima jasna, ubijanje Srba za BiH nije zlocin. Jel ti sada malo jasnije?

Name

Boki

12.05.2015 18:03

Nemas ti pojma sta pises i pricas.U Njemackoj svaka pokrajina ima svoju policiju.Nadleznosti tacno prema teritorijalnom uredjenju.Ako ne znas google je cudo pa provjeri sta znaci landes polizei presidium,landes kriminalamt,a vidi sta je bundespolizei.Za tvoju informaciju imaju mnogo manje razloga da strahuju jedni od drugih nego mi ovde i opet je tako.A sta imamo protiv.Pa ubijate nas i ovako sta mislis sta bi nam radili da nemamo policiju.Bakir javno obecava advokate ljudima koji drze skriveno oruzje i planove ko zna kakve,kako bi to nasa djeca isla u skolu kad bi on o tome odlucivao?

Name

Re-Boki Re LALA

12.05.2015 18:37

Svi treba da odgovaraju koji su pocinili zlocine. Problem nastaje kad medjunarodni sud saslusa ljude i oslobodi ih odgovornost (proglasi ih nevinim) tada druga strana pocinje nepostovati odluke suda jer nije zadovlolja presudom. Oric, Dudakovic, Ganic, Divijak, Momcilo Perisic, Ante Gotovina itd su oslobodjeni jer sud smatra da nisu krivi. Mi se ne moramo slagati ali moramo postovati te odluke.

Name

re.posteno

12.05.2015 16:50

Postenije da ne moze biti. Ali ti koji opstruisu taj zakon su najveci kriminalci. Pa se odmah poteze o prenosu nadleznosti ili cak vitalnom interesu.

ODGOVORITE
Name

rus

12.05.2015 16:58

Ti si svjestan da se ovaj zakon donosi zbog isplata prema inostranstvu i iz inostranstva i da ce to da kontrolise drzava a ne entitet.Zbog toga je i nastao sav belaj,a sto se vi bojite Dodika, to je druga stvar.Uvukao Vas je u igru i sada Vas plasi nacionalizmom, ..biga niste se trebali hvatati u kolo.

ODGOVORITE
Name

007

12.05.2015 16:58

Od kada ministar bezbednosti govori o prenosu nadležnosti,a ne o opštoj bezbedenosnoj situaciji u BIH,koja ni malo nije naivna?

ODGOVORITE
Name

marko

12.05.2015 17:24

Nemamo mi nista,ama bas nista!

ODGOVORITE
Name

333

12.05.2015 17:46

Pusti prenos nadleznosti,hajde malo upusti se u borbu protiv kriminala i korupcije.To su tvoje nadleznosti.Obecali ste to.

ODGOVORITE
Name

Jupi

12.05.2015 18:23

Jupi, nema prenosa nadležnosti! Izgleda da je to maksimalni domet srpske politike otkako je Baja na sceni. Samo ne daj nadležnosti, sve drugo nije bitno.

ODGOVORITE
Name

zero

12.05.2015 18:37

RS je sad sastavljena iz 2 dijela,to bi bio največi problem a ne nadležnosti. Njih vratiš sve za sat vremena i još se na pauzi popije kafa. Mislim da Brčaci nisu baš oduševljeni sa odlaskom iz BiH.

ODGOVORITE
Name

daćeBog

12.05.2015 18:50

Da bogdom ima neka sila da sve ove tkz naše nadležnosti prenese na Nikaragvu i da ove naše političare odnese daleko od nas bolje bismo živeli. Nama se nije mogla dogoditi gora beda od ovih naših političara. Iz dana u dan nas ubiše strahom od prenosa nadležnosti a te iste nadležnosti koriste da unište sopstveni narod. Penzija u RS 80 evra a radnici privatni robovi tajkuna i pljačkaroša a naša vlast se plaši prenosa nadležnosti. Ejjjj tugo moja dokle dogurasmo. Treba sve nadležnosti ukinuti ako ćemo imati bolji život. Od tih tkz nadležnosti običan narod ima samo čemer i neviđenu bedu.

ODGOVORITE
Name

Slavni SDS.

12.05.2015 21:04

Tako je G.Ministre Nema Prenosa Nadleznosti Nego Vracanje Nadleznosti Na Republiku Srpsku Koja su Silom Prenesena Bez Ovlacenja Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

sta je zapravo prenos nadleznosti

12.05.2015 22:15

To vam je najprostijim primjerom receno postojanje nekog suda bilo kojeg koji je nadlezan i koji ce da podigne optuznicu i procesuira bilo kojeg Bajinog kuma. Il kad ce nekim cudom neki sud bio to drzavni il koji da podigne optuznicu protiv bilo kog iz vrha RS bilo zbog gluposti koje svakodnevno njezin precjednik.izvaljuje ili zbog npr afere papak i ostalih koruptivnih radnji

ODGOVORITE
Name

re . zero

13.05.2015 05:36

Recimi molim te gdje to stoji da je Brcko van Bih. Mozda nisam bio na casu kad je to objasnjavano. Ili to pricaju zene u brijacnici

ODGOVORITE
Name

zero

13.05.2015 09:41

Nemožeš ti to skontat,probaj 20 puta pročitat pa onda razmisli.

Name

Pravnik

13.05.2015 11:07

Jednom kada se nešta prenese sa entiteta na BiH nema više povrtka nikada, nikada bošnjaci neće odreći se onoga čega mogu kontrolisati... Jesuli te ingirencije koje su prenesene stvorile funkcionalniji sistem, nisu na primjer vojska samo je skuplja i skuplja, ljudi primaju plate do 1500-2000KM a nemaju nikakvig efekta... Bilo šta da je preneseno samo je usložnilo situaciju nikakvog korisnog efekta nije dalo, malo provjerite šta je preneseno i kakvi su efekti od toga BiH dobila?!

ODGOVORITE