Референдум о останку у ЕУ можда и 2016.

Британски премијер Дејвид Камерон могао би доћи у искушење да раније, већ 2016. године, одржи референдум о останку Уједињеног Краљевства у ЕУ.

Свијет 11.05.2015 | 21:52
Референдум о останку у ЕУ можда и 2016.

Он би тиме скратио борбу на два фронта: у Бриселу и против домаћих евроскептика, а референдум о останку у ЕУ је раније обећао за крај 2017. године.

"Врло је вероватно да се Камерон определи за кратке преговоре о томе који би се завршили ове године, како би референдум био ​​2016", рекао је за АФП Џон Спрингфорд, експерт у Центру за европску реформу у Лондону.

Обазривији је Иан Бег, из Европског института, иако се слаже да премијер можда жели да искористи "политички капитал" свог реизбора 7. маја.

Идеју о ранијем одржавању референдума помиње неколико медија, наводећи изворе у влади и наглашабајући да британски пословни свет који подржава европски пројекат, жели да се недоумице реше штоп пре јер су штетне за посао.

Ипак, премијер је у понедељак почео офанзиву да би се "побољшали услове чланства Велике Британије у ЕУ".

Европа је отровна тема међу конзервативцима још од 1990-их, а допринела је да торијевци буду у опозицији 13 година.

Спрингфорд је рекао да 331 конзервативни посланик може да се разврста у три групе по односу према ЕУ: "трећина је да се остане у ЕУ, али уз мањи ангажман него до сада, трећина је да се остане само ако буде дубоке реформе, а трећина је за напуштање ЕУ".

Све што подразумевају поновни преговори о споразуму Велике Британије и ЕУ, као што је преиспитивање неприкосновене слободе кретања унутар ЕУ, остаје "табу". Биће "изузетно тешко" Камерону да прогура тај и друге захтеве, као што је замрзавање на четири године социјалних давања досељеницима у ЕУ, рекао је Спрингфорд.

БЕТА/АФП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ТАТИ

12.05.2015 06:46

ПРИЧА ЗА МАЛУ ДЈЕЦУ

ОДГОВОРИТЕ