Referendum o ostanku u EU možda i 2016.

Britanski premijer Dejvid Kameron mogao bi doći u iskušenje da ranije, već 2016. godine, održi referendum o ostanku Ujedinjenog Kraljevstva u EU.

Svijet 11.05.2015 | 21:52
Referendum o ostanku u EU možda i 2016.

On bi time skratio borbu na dva fronta: u Briselu i protiv domaćih evroskeptika, a referendum o ostanku u EU je ranije obećao za kraj 2017. godine.

"Vrlo je verovatno da se Kameron opredeli za kratke pregovore o tome koji bi se završili ove godine, kako bi referendum bio ​​2016", rekao je za AFP Džon Springford, ekspert u Centru za evropsku reformu u Londonu.

Obazriviji je Ian Beg, iz Evropskog instituta, iako se slaže da premijer možda želi da iskoristi "politički kapital" svog reizbora 7. maja.

Ideju o ranijem održavanju referenduma pominje nekoliko medija, navodeći izvore u vladi i naglašabajući da britanski poslovni svet koji podržava evropski projekat, želi da se nedoumice reše štop pre jer su štetne za posao.

Ipak, premijer je u ponedeljak počeo ofanzivu da bi se "poboljšali uslove članstva Velike Britanije u EU".

Evropa je otrovna tema među konzervativcima još od 1990-ih, a doprinela je da torijevci budu u opoziciji 13 godina.

Springford je rekao da 331 konzervativni poslanik može da se razvrsta u tri grupe po odnosu prema EU: "trećina je da se ostane u EU, ali uz manji angažman nego do sada, trećina je da se ostane samo ako bude duboke reforme, a trećina je za napuštanje EU".

Sve što podrazumevaju ponovni pregovori o sporazumu Velike Britanije i EU, kao što je preispitivanje neprikosnovene slobode kretanja unutar EU, ostaje "tabu". Biće "izuzetno teško" Kameronu da progura taj i druge zahteve, kao što je zamrzavanje na četiri godine socijalnih davanja doseljenicima u EU, rekao je Springford.

BETA/AFP

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

TATI

12.05.2015 06:46

PRIČA ZA MALU DJECU

ODGOVORITE