Црна Гора: Регион треба да сарађује

Државе региона треба додатно да оснаже сарадњу, размјену информација и обрате пажњу на било коју врсту сумњивих дјелатности, указао је министар спољних послова и европских интеграција Црне Горе Игор Лукшић.

Регион 11.05.2015 | 22:50
Црна Гора: Регион треба да сарађује

Одговарајући на питање да ли је, с обзиром на терористичке нападе у Македонији, Црна Гора превентивно реаговала и да ли су њене безбједносне службе приправне, Лукшић је рекао новинарима да је у суботу, 9. маја, комуницирао са македонским колегом Николом Попоским који му је пренио информације о догађајима у Куманову.

Лукшић је нагласио да је приправност црногорских служби ових дана на вишем нивоу, као и комуникација са колегама у региону, како по питању спољне политике, тако и ресорно.

Он је навео да су он и остали представници владе разговарали са колегама из региона, и да су сви озбиљно забринути због ситуације и жртава у Македонији.

Лукшић је оцијенио да су активности Владе Македоније на сузбијању тероризма допринос и истовремено свједочење да се питање безбједности никада не може узети здраво за готово.

Министар спољних послова Летоније Едгарс Ринкевичс рекао је да жали због губитка људских живота у Македонији, и да је то неприхватљиво. "Очекујем да добијем комплетне информације, да се у потпуности истражи ситуација", рекао је Ринкевичс.

Црногорско Министарство спољних послова и европских интеграција најоштрије је осудило убиство осам полицајаца и рањавање грађана у Куманову и сматра да је то напад на мир, стабилност и безбједност Македоније, њен уставни поредак и суживот народа у Македонији.

Министарство у саопштењу изражава наду да ће истрага што скорије дати одговоре на питања о нападима, мотивима и извршиоцима, чиме ће се допринијети безбједном функционисању македонских демократских институција, као и миру, стабилности и европској будућности региона.

У кумановском насељу Диво током викенда македонске снаге безбједности разбиле су терористичку групу, која је била запосјела Дивље насеље.

У акцији је погинуло осам полицајаца, а 37 је повријеђено. Погинуло је и 14 терориста.

Због погибије полицајаца у Македонији је други дан жалости.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

тигар

11.05.2015 19:25

А ко то медју првима призна Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

12.05.2015 07:23

ЦРНА ГОРА ЈЕ ВЈЕШТАЧКА ТВОРЕВИНА.СТВОРИЛИ СУ ЈЕ ШИПТАРИ И МУСЛИМАНИ ТАКО ШТО СУ ГЛАСАЛИ ЗА ИЗДВАЈАЊЕ ИЗ СРЈ УГОСЛАВИЈЕ.САДА СЕ КРЕТЕНСКИ ПОНАШАЈУ СВИ ЊЕНИ ПОЛИТИЧАРИ, ОД ПРЕДСЈЕДНИКА ПА НА ДАЉЕ.ЛУКШИЋУ САМО СЕ ТИ ЧЕШИ, АЛ НЕМАШ КУД ГЛАВА ТИ КО ДРЖАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

12.05.2015 08:21

Зар Црна Гора нема сарадњу са исламским регионом?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

12.05.2015 08:29

Шта сада кукате. Ето вам оних које сте међу првим признали. Улицињ је одавно шиптарски и брзо ће кренуи даље да наплате своје гласове оном мафијашу. Сами пали, сами се убили. Гдје ће вам бити НАТО и ЕУ којима сте супер полтрони видјећете. Нема више ко да вас брани осим старохерцеговачког дјела.Уосталом ти људи знају шта су праве вриједности. Било је "тражили сте, ето вам га"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

12.05.2015 11:29

БРАНИЦЕ ИХ БРАТСКИ НАРОД ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ. НЕМОЈТЕ СЕ ВИ СЕКИРАТИ ЗА Ц.ГОРУ И ХЕРЦЕГОВИНУ !

Name

камелеон

13.05.2015 18:53

Па ето сарађујете са Шиптарима који ће вам на крају разорити то мало државе. Неће луди Србин трчати више да губи главу гдје год пукне пушка.

ОДГОВОРИТЕ