Crna Gora: Region treba da sarađuje

Države regiona treba dodatno da osnaže saradnju, razmjenu informacija i obrate pažnju na bilo koju vrstu sumnjivih djelatnosti, ukazao je ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić.

Region 11.05.2015 | 22:50
Crna Gora: Region treba da sarađuje

Odgovarajući na pitanje da li je, s obzirom na terorističke napade u Makedoniji, Crna Gora preventivno reagovala i da li su njene bezbjednosne službe pripravne, Lukšić je rekao novinarima da je u subotu, 9. maja, komunicirao sa makedonskim kolegom Nikolom Poposkim koji mu je prenio informacije o događajima u Kumanovu.

Lukšić je naglasio da je pripravnost crnogorskih službi ovih dana na višem nivou, kao i komunikacija sa kolegama u regionu, kako po pitanju spoljne politike, tako i resorno.

On je naveo da su on i ostali predstavnici vlade razgovarali sa kolegama iz regiona, i da su svi ozbiljno zabrinuti zbog situacije i žrtava u Makedoniji.

Lukšić je ocijenio da su aktivnosti Vlade Makedonije na suzbijanju terorizma doprinos i istovremeno svjedočenje da se pitanje bezbjednosti nikada ne može uzeti zdravo za gotovo.

Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs rekao je da žali zbog gubitka ljudskih života u Makedoniji, i da je to neprihvatljivo. "Očekujem da dobijem kompletne informacije, da se u potpunosti istraži situacija", rekao je Rinkevičs.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija najoštrije je osudilo ubistvo osam policajaca i ranjavanje građana u Kumanovu i smatra da je to napad na mir, stabilnost i bezbjednost Makedonije, njen ustavni poredak i suživot naroda u Makedoniji.

Ministarstvo u saopštenju izražava nadu da će istraga što skorije dati odgovore na pitanja o napadima, motivima i izvršiocima, čime će se doprinijeti bezbjednom funkcionisanju makedonskih demokratskih institucija, kao i miru, stabilnosti i evropskoj budućnosti regiona.

U kumanovskom naselju Divo tokom vikenda makedonske snage bezbjednosti razbile su terorističku grupu, koja je bila zaposjela Divlje naselje.

U akciji je poginulo osam policajaca, a 37 je povrijeđeno. Poginulo je i 14 terorista.

Zbog pogibije policajaca u Makedoniji je drugi dan žalosti.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

tigar

11.05.2015 19:25

A ko to medju prvima prizna Kosovo.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

12.05.2015 07:23

CRNA GORA JE VJEŠTAČKA TVOREVINA.STVORILI SU JE ŠIPTARI I MUSLIMANI TAKO ŠTO SU GLASALI ZA IZDVAJANJE IZ SRJ UGOSLAVIJE.SADA SE KRETENSKI PONAŠAJU SVI NJENI POLITIČARI, OD PREDSJEDNIKA PA NA DALJE.LUKŠIĆU SAMO SE TI ČEŠI, AL NEMAŠ KUD GLAVA TI KO DRŽAVA.

ODGOVORITE
Name

007

12.05.2015 08:21

Zar Crna Gora nema saradnju sa islamskim regionom?????

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

12.05.2015 08:29

Šta sada kukate. Eto vam onih koje ste među prvim priznali. Ulicinj je odavno šiptarski i brzo će krenui dalje da naplate svoje glasove onom mafijašu. Sami pali, sami se ubili. Gdje će vam biti NATO i EU kojima ste super poltroni vidjećete. Nema više ko da vas brani osim starohercegovačkog djela.Uostalom ti ljudi znaju šta su prave vrijednosti. Bilo je "tražili ste, eto vam ga"...

ODGOVORITE
Name

HERCEGOVKA

12.05.2015 11:29

BRANICE IH BRATSKI NAROD IZ HERCEGOVINE. NEMOJTE SE VI SEKIRATI ZA C.GORU I HERCEGOVINU !

Name

kameleon

13.05.2015 18:53

Pa eto sarađujete sa Šiptarima koji će vam na kraju razoriti to malo države. Neće ludi Srbin trčati više da gubi glavu gdje god pukne puška.

ODGOVORITE