Хоће ли опозиција одустати од протеста?

У кумановском насељу Тоде Мендол, у којем су се током викенда сукобиле македонске снаге безбједности и припадници наоружане групе, живот се јутрос враћа у нормалне токове.

Регион 11.05.2015 | 22:54
Хоће ли опозиција одустати од протеста?

У насељу, које је током протекла два дана било блокирано и из кога су бројне породице евакуисане, живот се одвија сасвим нормално, поготово у оном дијелу гдје није било оружаних сукоба.

Школе, међутим, данас неће радити.

На рубовима насеља и даље се налази неколико полицијских пунктова, али у много мањој мјери него што је то било током викенда, пренијели су медији.

Куманово су напустили припадници специјалних јединица, а граду су и даље присутни припадници полиције са панцирима и наоружани дугим цијевима.

У Македонији је и на снази дводневна жалост, а заставе су спуштене на пола копља.

Ужасавајући призори

Након што је окончана полицијска акција у Куманову, при чему је погинуло осам полицајаца и 14 припадника наоружане групе, полиција је грађанима и новинарима дозволила улазак у насеље Тоде Мендол, које изгледа попут ратне зоне.

Становници тог дијела Куманова су након два дана могли посјетити куће, а призори које су затекли су ужасавајући. На бројним кућама су видљива велика оштећења, рупе од метака, срушени кровови, посљедице пожара... Улице су, такође, прекривене рушевинама, па је кретање отежано.

Македонска полиција објавила је претходно како је завршила операцију покренуту дан раније против наоружане групе албанских побуњеника, у којој су у Куманову, недалеко од границе с Косовом, погинуле 22 особе, преносе агенције.

"Операција је завршена. Неутрализована је наоружана група. Подручје је под контролом полиције", рекао је портпарол Министарства унутрашњих послова Иво Котевски.

Македонска влада потврдила је како је осам полицајаца и 14 припадника наоружане групе убијено у сукобима у предграђу Куманова, у којем претежито живе припадници албанске мањине.

Након крвавих борби у суботу, у недјељу се интензитет сукоба у Куманову смањио и у послијеподневним сатима чула се само спорадична пуцњава, јавља Реутерс.

Македонска влада је прогласила дводневну жалост, а предсједник Ђорге Иванов сазвао је сједницу националног вијећа за безбједност, на коју је, у настојању постизања националног јединства, позвао вође опозиције и важнијих албанских странака у Македонији.

"Македонија неће дозволити ескалацију насиља након терористичког напада у Куманову и скупо ће платити сви који покушају нашкодити држави", изјавио је предсједник Иванов након сједнице.

Позвао је грађане на смиреност у "критичном моменту за државу".

"Знали смо да је терористичка група сачињена од екстремних криминалних појединаца. Нисмо их потцијенили, због чега је била толико обимна акција, коју смо, нажалост, платили са толико живота", рекао је Иванов.

Подсјетио је како је на такав развој ситуације упозоравао много раније у својим обраћањима, те да је позивао међународну заједницу, ЕУ и НАТО да нађу рјешење за деблокаду чланства Македоније у еуроинтеграцијама, јер је "овакво стање ризично, како за земљу, тако и за регију".

Упутио је позив лидерима македонских странка да разговарају о превазилажењу политичке кризе.

"У земљи већ дуго нема политичког дијалога. Крајње је вријеме да лидери политичких странака почну дијалог и разговарају о превазилажењу политичке кризе", рекао је Иванов.

Дестабилизирана земља

Крвави сукоби полиције и наоружаних нападача само су врх низа догађаја, који већ дуго дестабилизују ту земљу. Прошле седмице избили су нереди у којима се полиција сукобила с демонстрантима, који су захтијевали оставку премијера Николе Груевског, након што га је главна опозициона социјалдемократска странка оптужила за заташкавање убиства младића прошле године.

Уз то, влада је мјесецима на удару оптужби опозиције за противзаконито прислушкивање и раширену злоупотребу положаја.

Опозиција је раније запријетила да ће 17. маја организирати масовне протесте, на којима ће учествовати хиљаде људи, а посматрачи се боје да би влада могла забранити скуп под изговором ванредних прилика у држави.

Полиција је у суботу саопштила да је дјеловала на темељу информација о томе да су из сусједне земље, која није именована, у Македонију "убачене" наоружане особе које планирају "терористичке акције". Албанци у Македонији не вјерују у полицијску верзију догађаја.

У живом сјећању македонске јавности остао је срамни догађај из марта 2002. године, када је македонска полиција убила 7 миграната приказујући их као "исламске терористе".

Наиме, другог марта 2002. године у мјесту Раштански Лозја, близу македонске границе са Србијом, убијено је 6 пакистанских и један држављанин Индије. Убијени су од стране „Лавова“, специјалне елитне јединице македонског МУП-а, која је обучена за борбу против терориста. Тадашњи министар унутрашњих послова Македоније, Љубе Бошкоски тврдио је да су седморица убијених припадници исламистичке милитантне јединице и да су припремали нападе на британску, америчку и њемачку амбасаду.

Међутим, након свеобухватне истраге, у априлу 2004. године истина је изашла на видјело. Седморица убијених људи заправо су били имигранти, који су након што су протјерани из Бугарске, провели у Скопљу неколико дана и када су покушали да из Македоније пређу границу, са циљем да стигну у неку од земаља западне Европе - убијени.

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Теорија завере

11.05.2015 14:11

Сукоб Албанаца и Македонаца а по могућству ако би могли и други народи да се уплету,што више разарања и убијања,туризам у сјеверном дијелу Грчке не постојиа економија им још више слаби,Турци и Руси немају зараду од турског тока јер га неће бити,земљама Балкана владаће криминалци...Дај боже да пишем глупости...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

11.05.2015 14:55

Када би могло да се види и зна СВЕ и СВА догадјања на планети у ПРАВОМ свјетлу без лази и превара, велика вецина људи би схватила да зиви свој ВИРТУАЛНИ зивот на Земљи

ОДГОВОРИТЕ
Name

наки

11.05.2015 15:20

Зарад останка на власти политицари це направити рат и два ока у глави.Све ми је ово сумњиво и доста поврсно.Гле цуда да се све ово деси када владајуцој гарнитури гори под ногама у Македонији.Без обзира на све,комплетан Балкан је лудница.Требали би уцити из прослости. Напротив униставајмо сами себе ,а Европа це се ко бива забринути.Теско нама, са нама!

ОДГОВОРИТЕ