Настављен окршај полиције са терористима

У окршају са терористима у Куманову данас су погинула још два македонска полицајца, чиме се број страдалих попео на осам, јављају македонски медији.

Регион 10.05.2015 | 10:11
Настављен окршај полиције са терористима

Портпарол МУП-а Иво Котевски саопштио је да је погинуло осам полицајаца, а да је 37 повређено. Убијено је 14 терориста, преноси Ројтерс.

Међу погинулим полицајцима је и припадник Српске заједнице у Македонији.

У болници у Куманову и клиникама у Скопљу хоспитализовано је више од 30 полицајца, неки од којих су неки у тешком стању.

Министарство унутрашњих послова потврдило је јутрос да полицијска акција у кумановском Дивљем насељу, где је у суботу ујутру све почело, ипак још није окончана, јавила је агенција МИА.

Становници насеља Диво евакуисани на сигурно. Полиција од њих узела парафинску рукавицу како би проверили да ли су учествовавли у сукобима.

Рејон Куманова, како се наводи, надлећу хеликоптери и беспилотне летилице, а очевици тврде да из тог правца још може видети густ и црни дим.

Министарка унутрашњих послова Гордана Јанкулоска саопштила је да је у суботњој целодневној полицијској акцији погинуло пет полицајаца, да је 30 особа повређено, те да се двадесеточлана терористичка група предала.

Она је рекла да жртава има и међу цивилима и међу терористима, али није желела да шпекулише са њиховим бројем.

Јанкулоска је најавила да ће полицијска акција трајати све док и последњи терориста не буде неутралисан.

Циљ терористичког напада групе, поновила је, биле су државне институције.

Медији су спекулисали да је наоружана група, која је јуче рано ујутру започела сукобе у два кумановска насеља, настањена претежно Албанцима, бројала између 50 и 70 особа.

Иначе, у Македонији је проглашена дводневна жалост због погибије полицајаца, а скопски Виз ер маратон, планиран за данас је, отказан.

Македонски предсједник Ђорђе Иванов заказао је за данас сједницу Савјета за безбједност Македоније, на коју је позвао и лидере опозиционих партија. По завршетку сједнице која је заказана за 17.00 часова, предсједник Иванов обратиће се грађанима Македоније, преносе македонски медији.

Осим Иванова, чланови Савјета су премијер Македоније Никола Груевски, предсједник Собрања Трајко Вељаноски, министри унутрашњих послова Гордана Јанкуловска, одбране Зоран Јолевски, шеф дипломатије Никола Попоски, те Вели Креци, Фљора Кадриу и Насер Сејдини.

На сједицу су позвани и предсједници опозиционих патрија Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев и Демокарске партије Албанаца Менхуд Тачи, те лидер чланице владајуће коалиције Демократске уније за интеграцију Али Ахмети.

На хладнокрвност, мир, уздржаност и на ненаседање на провокације апеловало је Министарство спољних послова Русије, амбасада САД, ЕУ И Мисија ОЕБС.

А европски комесар за проширење Јоханес Хан је поручио да је дубоко забринут за стање у региону Куманова, рањене И погинуле.

Он је позвао власт и све политичке лидере да раде на враћању мира те да у на објективан и транспарентан начин и у потпуности у оквиру закона истраже узроке ових догађаја.

Хан је, како преносе медији, позвао све стране у Македонији да покажу уздржаност и избегавање евентуалне ескалације, што је, како је рекао, у интересу стабилности земље.

Извор: Агенције

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Раде

10.05.2015 08:15

Амери праве велику Албанију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

10.05.2015 09:06

Зелим да се ово зло хитно оконца,медјутим нисам оптимиста,зато сто су Амери и исламисти закували!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

10.05.2015 09:36

Ко каже да су закували? Можда то треба тако да изгледа. Американци су тешки прагматици. Њима се ништа не вјерује.

Name

блука

10.05.2015 10:23

Оцерати сипке у три лепе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

10.05.2015 11:01

8 полицајаца погинуло, мозда и висе за 24 цаса,.. Много. Крв је потекла и сад је готово. Ови малољетни пицвајзи са коментарима ала Рамбо стил нека се обуку и иду доле... или сутите и не солите нецију крваву рану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

10.05.2015 11:03

Терористи су ушли с Косова, ради се о планираној акцији, а кад се нешто планира на Косову то планирају увијек Американци. У Зворнику је био тест реакције у БиХ, видјели сте како је Бакир био збуњен први дан, послије се окуражио и сад напада активности МУП-а РС. Лудило је што овдје неки људи не схватају која су ти људи опасност за све нас, а не за Додика. Заболи њега, он сину може свадбу правити и у кумовој викендици у Монте Карлу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

10.05.2015 11:41

Ватикан је закува рат у српској Македонији сатани треба свеже крви. Македонија је пројекат етно инжењера из Ватикана, по Шеми: Завади па владај, а ради пљачке И отимања. Македонци су Срби. Милован Ђилас конвертита језуит је ишао у Прохор Пчињски по налогу крвника ТИТА (Читај: Крвник који се за живота није могао да напије српске крви), да ствара тзв.Македонију. Команду о стварању Македоније је издао Ватикан. Све новостворене државе И њихове границе, а да не причамо о мировним споразумима су по шеми Ватикана И тотално лудило СУ. То су пројекти болесних педофила из Ватикана помоћу којих стално држе у мржњи и страху људе И у сваком моменту могу да покрну још већи рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре рајко

10.05.2015 13:16

Вјероватно су и кинези срби.

Name

???? за рајак

10.05.2015 12:11

Еј мој Рајко која си ти будала.Колико је македонско царство било и када је било вас срба ни на мапи није било!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

10.05.2015 12:35

Ако су имало паметни зауставице се рат ако не избор им је ЈАД И БЈЕДА КАО МИ У БОСНИ . И молим све људе смирите се никоме ово непасе нама бједа неком богаство..

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

10.05.2015 13:41

Све убице ликвидирати на лицу места,да другим не падне на ум нешто слично никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

10.05.2015 22:26

Доцемо ми и у Србију, само полако... И од Србије цемо Велику Албанију створити. Полако, али сигурно!

ОДГОВОРИТЕ