Nastavljen okršaj policije sa teroristima

U okršaju sa teroristima u Kumanovu danas su poginula još dva makedonska policajca, čime se broj stradalih popeo na osam, javljaju makedonski mediji.

Region 10.05.2015 | 10:11
Nastavljen okršaj policije sa teroristima

Portparol MUP-a Ivo Kotevski saopštio je da je poginulo osam policajaca, a da je 37 povređeno. Ubijeno je 14 terorista, prenosi Rojters.

Među poginulim policajcima je i pripadnik Srpske zajednice u Makedoniji.

U bolnici u Kumanovu i klinikama u Skoplju hospitalizovano je više od 30 policajca, neki od kojih su neki u teškom stanju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je jutros da policijska akcija u kumanovskom Divljem naselju, gde je u subotu ujutru sve počelo, ipak još nije okončana, javila je agencija MIA.

Stanovnici naselja Divo evakuisani na sigurno. Policija od njih uzela parafinsku rukavicu kako bi proverili da li su učestvovavli u sukobima.

Rejon Kumanova, kako se navodi, nadleću helikopteri i bespilotne letilice, a očevici tvrde da iz tog pravca još može videti gust i crni dim.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska saopštila je da je u subotnjoj celodnevnoj policijskoj akciji poginulo pet policajaca, da je 30 osoba povređeno, te da se dvadesetočlana teroristička grupa predala.

Ona je rekla da žrtava ima i među civilima i među teroristima, ali nije želela da špekuliše sa njihovim brojem.

Jankuloska je najavila da će policijska akcija trajati sve dok i poslednji terorista ne bude neutralisan.

Cilj terorističkog napada grupe, ponovila je, bile su državne institucije.

Mediji su spekulisali da je naoružana grupa, koja je juče rano ujutru započela sukobe u dva kumanovska naselja, nastanjena pretežno Albancima, brojala između 50 i 70 osoba.

Inače, u Makedoniji je proglašena dvodnevna žalost zbog pogibije policajaca, a skopski Viz er maraton, planiran za danas je, otkazan.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov zakazao je za danas sjednicu Savjeta za bezbjednost Makedonije, na koju je pozvao i lidere opozicionih partija. Po završetku sjednice koja je zakazana za 17.00 časova, predsjednik Ivanov obratiće se građanima Makedonije, prenose makedonski mediji.

Osim Ivanova, članovi Savjeta su premijer Makedonije Nikola Gruevski, predsjednik Sobranja Trajko Veljanoski, ministri unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, odbrane Zoran Jolevski, šef diplomatije Nikola Poposki, te Veli Kreci, Fljora Kadriu i Naser Sejdini.

Na sjedicu su pozvani i predsjednici opozicionih patrija Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev i Demokarske partije Albanaca Menhud Tači, te lider članice vladajuće koalicije Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti.

Na hladnokrvnost, mir, uzdržanost i na nenasedanje na provokacije apelovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, ambasada SAD, EU I Misija OEBS.

A evropski komesar za proširenje Johanes Han je poručio da je duboko zabrinut za stanje u regionu Kumanova, ranjene I poginule.

On je pozvao vlast i sve političke lidere da rade na vraćanju mira te da u na objektivan i transparentan način i u potpunosti u okviru zakona istraže uzroke ovih događaja.

Han je, kako prenose mediji, pozvao sve strane u Makedoniji da pokažu uzdržanost i izbegavanje eventualne eskalacije, što je, kako je rekao, u interesu stabilnosti zemlje.

Izvor: Agencije

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Rade

10.05.2015 08:15

Ameri prave veliku Albaniju!

ODGOVORITE
Name

marko

10.05.2015 09:06

Zelim da se ovo zlo hitno okonca,medjutim nisam optimista,zato sto su Ameri i islamisti zakuvali!?

ODGOVORITE
Name

nikola

10.05.2015 09:36

Ko kaže da su zakuvali? Možda to treba tako da izgleda. Amerikanci su teški pragmatici. Njima se ništa ne vjeruje.

Name

bluka

10.05.2015 10:23

Ocerati sipke u tri lepe

ODGOVORITE
Name

Logika...

10.05.2015 11:01

8 policajaca poginulo, mozda i vise za 24 casa,.. Mnogo. Krv je potekla i sad je gotovo. Ovi maloljetni picvajzi sa komentarima ala Rambo stil neka se obuku i idu dole... ili sutite i ne solite neciju krvavu ranu.

ODGOVORITE
Name

Kowalski

10.05.2015 11:03

Терористи су ушли с Косова, ради се о планираној акцији, а кад се нешто планира на Косову то планирају увијек Американци. У Зворнику је био тест реакције у БиХ, видјели сте како је Бакир био збуњен први дан, послије се окуражио и сад напада активности МУП-а РС. Лудило је што овдје неки људи не схватају која су ти људи опасност за све нас, а не за Додика. Заболи њега, он сину може свадбу правити и у кумовој викендици у Монте Карлу.

ODGOVORITE
Name

Rajko

10.05.2015 11:41

Vatikan je zakuva rat u srpskoj Makedoniji satani treba sveže krvi. Makedonija je projekat etno inženjera iz Vatikana, po Šemi: Zavadi pa vladaj, a radi pljačke I otimanja. Makedonci su Srbi. Milovan Đilas konvertita jezuit je išao u Prohor Pčinjski po nalogu krvnika TITA (Čitaj: Krvnik koji se za života nije mogao da napije srpske krvi), da stvara tzv.Makedoniju. Komandu o stvaranju Makedonije je izdao Vatikan. Sve novostvorene države I njihove granice, a da ne pričamo o mirovnim sporazumima su po šemi Vatikana I totalno ludilo SU. To su projekti bolesnih pedofila iz Vatikana pomoću kojih stalno drže u mržnji i strahu ljude I u svakom momentu mogu da pokrnu još veći rat.

ODGOVORITE
Name

re rajko

10.05.2015 13:16

Vjerovatno su i kinezi srbi.

Name

???? za rajak

10.05.2015 12:11

Ej moj Rajko koja si ti budala.Koliko je makedonsko carstvo bilo i kada je bilo vas srba ni na mapi nije bilo!!!

ODGOVORITE
Name

axxe

10.05.2015 12:35

Ako su imalo pametni zaustavice se rat ako ne izbor im je JAD I BJEDA KAO MI U BOSNI . I molim sve ljude smirite se nikome ovo nepase nama bjeda nekom bogastvo..

ODGOVORITE
Name

007

10.05.2015 13:41

Sve ubice likvidirati na licu mesta,da drugim ne padne na um nešto slično nikada.

ODGOVORITE
Name

Da

10.05.2015 22:26

Docemo mi i u Srbiju, samo polako... I od Srbije cemo Veliku Albaniju stvoriti. Polako, ali sigurno!

ODGOVORITE