Сукоб у Македонији може да запали Балкан

Војни аналитичар Александар Радић оценио је да атмосфера конфликта из Македоније може да се пренесе у делове западног Балкана, укључујући и Србију.

Регион 09.05.2015 | 17:50
Сукоб у Македонији може да запали Балкан

Он је указао да је највећи проблем што није сигурно да ли је наша земља довољно јака да се са таквим изазовом избори.

"Атмосфера конфикта из Македоније може да створи у деловима западног Балкана, укључујући и Србију. Атмосфера у којој бисмо могли да замислимо реактивирање већ постојећих криза. Рашка област, југ Србије морају бити простори које безбедносне структуре морају пажљиво посматрати", рекао је Радић за агенцију Бета.

Он је истакао да садашња власт драстичније него претходне прибегава само дневно-политичкој употреби или злоупотреби система безбедности и да им недостаје знање и способност да схвати са чиме тај систем може да се суочи.

"То представља највећи проблем. Не толико шта неко други може да учини против безбедности Србије, него да ли смо ми довољно јаки да наш систем одоли евентуалном изазову", навео је војни аналитичар.

Радић је и додао да са албанске стране постоји очигледан притисак да се остваре национални циљеви, што представља ситуацију која уз мало несмотрених потеза може да доведе до озбиљних безбедносних последица, јер су сви конфликти наслеђени из прошлости на Балкану "само гурнути под тепих".

Осим тога, аналитичар Душан Јањић оцењује да су сукоби у Македонији још у оквиру политичких решења и да је зато веома важно како ће реаговати македонске власти, али и ЕУ.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

родјо

09.05.2015 17:35

Добро јутро аналитицари.Ко размосља својом главом довољно је погледати и добро саслусати ста казе господин ЈУГОСЛАВ ПЕТРУСИЦ.Док наси УДБАСИ раде за стране обавјестајне слузбе и све крију од народа који их плаца. Зато на крају увијек побиједимо сами себе,ЗАЛОСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УПАЉАЧ

10.05.2015 20:02

УПАЉАЧИ СУ У ЕУ И АМЕРИЦИ.

ОДГОВОРИТЕ