Сноуден: Масовна шпијунажа је реалност

Скандал због удруженог њемачко-америчког шпијунирања европских званичника потврђује колико су велике размјере међународне шпијунаже, каже Едвард Сноуден.

Свијет 09.05.2015 | 10:26
Сноуден: Масовна шпијунажа је реалност

"Масовна шпијунажа је реалност. Индустријска шпијунажа се практикује и обавјештајне службе раде без контроле представника народа (парламентараца) и правде", изјавио је Сноуден у интервју за њемачки недјељник "Шпигел".

Сноуден (31) је бивши сарадник америчке Националне безбједносне агенције (НСА) који живи у егзилу у Русији од 2013. године, пошто је објавио масовне НСА програме спијунаже, колико је познато, у сарадњи са европским савезницима.

"Од тада, чињенице су ту", рекао је Сноуден и додао да је било вријеме да се "удари у срж проблема", пренео је АФП.

Њемачки медији су оптужили њемачку обавјештајну службу БНД због "помоћи" америчкој НСА у шпијунирању мета као што су Ербас група, француског предсједника и Европске комисије.

АФП наводи да је кључно питање у којој мјери је БНД "добровољно" сарадивао, пошто је НСА проширила свој "надзор од потенцијалних терористицких пријетњи на европске званичнике и предузећа као и шта је (њемачка) влада о томе знала".

Опозиција у Њемачкој наставила је са нападима на њемачки канцеларку Ангелу Меркел прошле седмице, тврдећи да није учинила ништа да заустави такво шпијунирање у корист Вашингтона.

Коментари / 0

Оставите коментар