Snouden: Masovna špijunaža je realnost

Skandal zbog udruženog njemačko-američkog špijuniranja evropskih zvaničnika potvrđuje koliko su velike razmjere međunarodne špijunaže, kaže Edvard Snouden.

Svijet 09.05.2015 | 10:26
Snouden: Masovna špijunaža je realnost

"Masovna špijunaža je realnost. Industrijska špijunaža se praktikuje i obavještajne službe rade bez kontrole predstavnika naroda (parlamentaraca) i pravde", izjavio je Snouden u intervju za njemački nedjeljnik "Špigel".

Snouden (31) je bivši saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) koji živi u egzilu u Rusiji od 2013. godine, pošto je objavio masovne NSA programe spijunaže, koliko je poznato, u saradnji sa evropskim saveznicima.

"Od tada, činjenice su tu", rekao je Snouden i dodao da je bilo vrijeme da se "udari u srž problema", preneo je AFP.

Njemački mediji su optužili njemačku obavještajnu službu BND zbog "pomoći" američkoj NSA u špijuniranju meta kao što su Erbas grupa, francuskog predsjednika i Evropske komisije.

AFP navodi da je ključno pitanje u kojoj mjeri je BND "dobrovoljno" saradivao, pošto je NSA proširila svoj "nadzor od potencijalnih teroristickih prijetnji na evropske zvaničnike i preduzeća kao i šta je (njemačka) vlada o tome znala".

Opozicija u Njemačkoj nastavila je sa napadima na njemački kancelarku Angelu Merkel prošle sedmice, tvrdeći da nije učinila ništa da zaustavi takvo špijuniranje u korist Vašingtona.

Komentari / 0

Ostavite komentar